RTVS napoveduje 10,5 milijona evrov izgube in ukinjanje oddaj

Javna radiotelevizija v Sloveniji se sooča z velikimi finančnimi težavami, saj bo leto končala s 10,5 milijona evrov izgube, kar je še več od prvotnih ocen. Na seji Sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) so se svetniki seznanili s poslovanjem zavoda in oceno poslovanja do konca leta.

Do konca oktobra je zavod že beležil izgubo v višini 7,2 milijona evrov, kar je precej slabše od načrtov. Glavni vzroki za izgubo so višji stroški dela redno zaposlenih in nižja cena delnic Eutelsata, ki so bile prodane. Pričakujejo, da bodo do konca leta izgube znašale 10,5 milijona evrov.

Svetniki so zaradi teh neugodnih finančnih razmer odobrili sklep, da mora uprava do petka pripraviti izračune finančnih in kadrovskih učinkov morebitnih ukrepov. Med predlaganimi ukrepi so ukinitev informativnega programa drugega programa TVS, ukinitev Radia Si, ukinitev regionalnega programa radia in televizije Koper, ukinitev regionalnega programa radia in televizije Maribor ter druge ukrepe, vključno z zmanjšanjem plač.

Poleg tega so svetniki zahtevali seznam vseh nepremičnin v lasti RTVS, ki niso bistvene za izvajanje dejavnosti, skupaj z oceno njihove tržne vrednosti.

Ukrepi

Svetniki so razpravljali tudi o prihodnjem poslovnem okviru za leto 2024, kjer so napovedali, da bodo morali zmanjšati obseg programskih vsebin. Posledično naj bi se zmanjšalo tudi število zaposlenih, morda s pomočjo upokojevanja. Kljub temu pa so se soočali z nezadovoljstvom zaposlenih glede teh ukrepov.

Svetniki so se strinjali, da so trenutno krizni časi in da so rezi nujno potrebne. Razpravljali so tudi o morebitnih spremembah prihodkov, zlasti pri oglaševalskih prihodkih ob evropskem prvenstvu in olimpijskih igrah ter o možnosti prodaje lastne produkcije.

Vodja uprave RTVS, Zvezdan Martić, je opozoril, da je financiranje zavoda nestabilno, dokler se rtv-prispevek ne poveča. Poleg tega je bila izpostavljena tudi potreba po usposabljanju voditeljev in novinarjev informativnih oddaj na TV Slovenija.

Svetniki so se strinjali, da je treba sprejeti težke odločitve za reševanje finančnih težav RTVS in ohranjanje kakovostnega programa. Zavedajo se tudi, da bo oemnjeno zahtevalo veliko prizadevanj in prilagajanja.

vir; Foto: Zajem zaslona; Portal24