Rubelj je danes pod vplivom tokov na notranjem trgu in nadzora kapitala padel na 62 rubljev za dolar. Borzni indeksi pa so po zadnjih zahodnih sankcijah povečali izgube.

Rubelj  je bil zjutraj za v primerjavi z dolarjem pri 61,46 nižje za 0,9 %. A se je v zadnjih dneh po majskih nihanjih ustalil, giblje se med 60,0 in 62,5 rublja za dolar.

V primerjavi z evrom se je rubelj znižal za 0,8 % na 65,31, S čimer se je oddaljil od skoraj sedemletne najvišje vrednosti 57,10, ki jo je dosegel 25. maja.

Na moskovski borzi rubelj poganja nadzor kapitala. Kmalu po invaziji na Ukrajino, ga je, da bi zaščitila svoj finančni sistem uvedla Rusija. Ruska valuta pri bankah ostaja precej šibkejša. VTB, druga največja banka v Rusiji, ponuja prodajo gotovinskih dolarjev in evrov za 84,00 oziroma 89,00 rubljev.

Ruski nacionalni depoziter za poravnavo (NSD), ki ga je Moskva nameravala uporabiti za servisiranje svojih evroobveznic, bo prekinil transakcije v evrih. Evropska unija je NSD namreč dodala na svoj razširjeni seznam za sankcije. 

Na ruskem dolžniškem trgu so donosi 10-letnih zakladnih obveznic OFZ padli na 9,01 %. Trg namreč čaka na odločitev o obrestni meri centralne banke, ta zapade v petek. Donosi 2-letnih OFZ so se znižali za 9,15 %.

Znižali so se tudi ruski borzni indeksi.

Dolarski indeks RTS  je padel za 1,9 % na 1.176,5 točke. Ruski indeks MOEX, ki temelji na rublju, je nižji za 0,3 % pri 2.302,9 točke.

Vir: Reuters

Foto: Reuters