Rupar o grožnji z naboji, na katerih so njegovo in imena Janše, Grimsa in Hojsa

ByAna Koren

20. marca, 2023 ,
Pavel Rupar (Foto: zajem zaslona)

Pavel Rupar o grožnji z naboji, na katerih so njegovo ime in imena Janše, Grimsa ter Hojsa

Pavel Rupar je komentiral grozilno sporočilo, ki so mu bili priloženi štirje naboji. Tokrat ni šlo za pisemsko pošiljko, ampak za videoposnetek, ki se širi po družbenih omrežjih. Na posnetku je videti naboje, na katerih so poleg Ruparjevega imena zapisana še imena Janše, Grimsa in Hojsa.

Novinarska konferenca iniciative Glas upokojencev in Inštituta 1. oktober, ki je bila namenjena najavi njihovega tretjega protestnega shoda. Pavel Rupar je konferenco začel z informacijo o grozilnem sporočilu s štirimi naboji.

Na njem je mogoče videti štiri naboje, na katerih so napisana imena prvaka SDS Janeza Janše, poslanca SDS Branka Grimsa in nekdanjega notranjega ministra iz vrst SDS Aleša Hojsa ter Ruparja. Na posnetku je slišati moški glas, ki omenjenim grozi v srbohrvaščini. Rupar je sporočilo opisal kot zastrašujoče. Dodal je, da ne ve, zakaj se je njegovo ime znašlo med imeni člankov stranke SDS, in poudaril, da s to stranko nima nič.

Storilec sporočila ni poslal neposredno Ruparju. Ruparja so na posnetek, ki se širi po družbenih omrežjih, opozorili drugi. Na novinarski konferenci je napovedal, da bo grožnjo prijavil policiji. Na policiji so Ruparju pojasnili, da to preganjajo po uradni dolžnosti in prijava ni potrebna.

Dejal je, da ga zanima odziv premierja Roberta Goloba, predsednice republike Nataše Pirc Musar in Nike Kovač, ki je prevzela vodenje sveta proti sovražnemu govoru.

“Naš namen ni rušenje oblasti ali predsednika vlade, ampak borba za pokojnine,” je rekel in dodal, da je treba ljudi spodbujati, naj gredo na proteste in dvignejo glas, da bodo slišani. Rupar je povedal, da jih Pirc Musar, Golob in minister za delo Luka Mesec ignorirajo.

Janša je na Twitterju poobjavil posnetek, na katerem je mogoče videti naboje z izpisanimi imeni. Grims pa je v posnetku prepoznal neposredno grožnjo s smrtjo.

Odziv Nike kovač

Nika Kovač je grožnje obsodila. “Za nasilje in grožnje ni izgovorov. Deležen jih ne sme biti nihče. Obsojamo vsako nasilje, grožnje in širjenje sovraštva. Grožnje, ki jih je prejel Pavel Rupar, so nedopustne,” je zapisala na Facebooku. Dejanje je treba prijaviti policiji, ta pa ga mora preiskati in ustrezno ukrepati, je dodala. Glede nove vloge v strateškem svetu za preprečevanje sovražnega govora pa je pojasnila, da je to posvetovalno telo. “Kot koordinatorka sveta se bom oglašala, ko bomo pripravili predloge sprememb in v dogovoru s celotnim telesom.”

Zakona za ukinitev dopolnilnega zavarovanja niso vložili

Danes so nameravali vložiti zakon, s katerim bi ukinili obvezno plačevanje dopolnilnega zavarovanja za vse državljane. Želijo ga vložiti osebno predsednici državnega zbora Urški Klakočar Zupančič. Za vložitev predloga zakona pa se niso odločili tudi zato, ker isti predlog napoveduje tudi Inštitut 8. marec in si ne želijo očitkov, da so jih prehiteli.

V državni zbor so sicer ob drugem protestnem shodu že vložili zakon.

Na tretjem protestnem shodu se bodo sprehodili po Ljubljani

V civilni iniciativi so napovedali tretji protestni shod. Shod bo 31. marca na ljubljanskem Trgu republike. Tokrat vabijo vse, ne le upokojence, saj bo shod vsesplošni protivladni protest. Rupar je pri tem izpostavil obdavčitev nepremičnin in “neverodostojne izjave predsednika vlade”.

“Čas je, da se zahteva njihov odstop. Čas je, da se ta agonija konča,” je rekel. Napovedal je, da bo govorom sledil miren pohod po Ljubljani, pri čemer pa protestniki naj ne bi motili prometa v glavnem mestu.

Na shodu bodo po Ruparjevih besedah opozorili tudi na plačila generalnega direktorja ZPIZ-a Marijana Papeža odvetniški službi in za službena vozila. Papežu očitajo, da je 30 milijonov evrov izplačal odvetniški družbi.

“V zadnjih 15 letih so za to, da so upokojencem zavračali prošnje, prek enega samega podjetja, brez razpisa zapravili 30 milijonov evrov,” je rekel Rupar. Izpostavil je tudi, da so za službene avtomobile porabili 3,5 milijona evrov.

“Zakaj sta predsednik ZDUS-a Janez Sušnik in Papež tako prijazna?l, Sušnik iz upokojenskega denarja na ZDUS v zadnjih nekaj desetih letih prejema 4,5 milijona evrov,” je poudaril Rupar.

Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS) se od shodov, ki jih organizirata Civilna iniciativa Glas upokojencev in Inštitut 1. oktober, ograjuje. Pred zadnjim shodom so upokojence posvarili pred populizmi in zahteve iniciative označili za nerealne.

Vir Foto: Zajem zaslona