Ruparjeva borba za pravice in dostojanstvo upokojencev

Danes je osrednje ljubljanske ulice preplavil že osmi protest upokojencev, ki zahtevajo višje pokojnine in s tem dostojno življenje v starosti. Vodja protestnega gibanja upokojencev, Pavel Rupar, je pred shodom v medijih obljubil, da bo tokratni protest “bolj oster”. Protestniki so poskušali predsedniku vlade Robertu Golobu osebno izročiti kazensko ovadbo, kjer ga obtožujejo zanemarjanja dolžnosti.

Dogajanje na Trgu republike je bilo živahno že pred uradnim začetkom protesta, saj je ploščad pred državnim zborom odzvanjala v ritmih slovenskih pesmi, navzoče pa je prevevalo prešerno vzdušje. Protestniki so se sprehodili tudi mimo vladnih prostorov, kjer so izražali svoje nezadovoljstvo z vzkliki “Mafija” in “Lopovi”, ter pozivali predsednika vlade Goloba, naj se osebno sooči z njimi. Kljub vzklikom in pričakovanjem se predsednik vlade ni pojavil, zato so se protestniki odpravili nazaj proti Trgu republike, kjer so nadaljevali s programom.

Poleg zahtev po višjih pokojninah je bilo slišati tudi kritike na račun RTV, ki je po mnenju protestnikov po “depolitizaciji” izgubila zanimanje za stiske upokojencev. Andrej Peterle, podpredsednik Inštituta 1. oktober, je izpostavil nezadovoljstvo z razmerami v državi. Peterle je poudaril resnost stanja ter odločenost upokojencev za boj proti krivicam.

Pavel Rupar je izpostavil naraščajoče nezadovoljstvo in obup upokojencev, ki se iz dneva v dan povečuje, in izrazil bojazen, da bo nezadovoljstvo kmalu preraslo v še ostrejše proteste.

Kritike so bile usmerjene tudi neposredno na RTV in vladajoče strukture, obtožbe o lažeh in kraji pa so bile izrečene tudi predsedniku vlade Golobu. S protestom, ki ga je bilo mogoče v živo spremljati preko različnih medijskih kanalov, so upokojenci želeli poslati jasno sporočilo o svojem nezadovoljstvu in zahtevah za boljše življenjske pogoje v starosti.

Ustanovljena nova upokojenska stranka v Sloveniji

Po seriji protestov in nezadovoljstva s trenutnim stanjem v državi je Slovenija dočakala ustanovitev nove upokojenske stranke. Odločitev o ustanovitvi je padla na osrednjem shodu. Udeleženci so z aplavzom glasovali za ali proti ustanovitvi. Pavle Rupar je obelodanil rezultate: 21.973 glasov za in zgolj 3 proti. “Hvala za zaupanje. Vašo pobudo jemljemo zelo resno!” je povedal Rupar. Rupar je nato dodal tudi hudomušno pripombo o treh nasprotnikih.

Igor Černoga je poudaril perečo problematiko vezano na RTV Slovenija. Po njegovih besedah je vladajoča elita prevzela kontrolo nad RTV, upokojencem pa odvzela možnost sodelovanja v programskem svetu. Izpostavil je tudi nepravičnost plačevanja prispevka za RTV. Slednji je vezan na električni priključek, kar po njihovem mnenju vodi v državljansko nepokorščino. V tem kontekstu so predložili tudi ustavno presojo o neplačevanju prispevka in vložili dokument na Ustavno sodišče RS.

Stranka je zelo kritična do trenutne vlade in njenega predsednika, Roberta Goloba. Zaradi številnih prekrškov, ki se nanašajo na zdravstveni sistem in neustrezno odzivanje ob naravnih nesrečah, so proti njemu vložili kazensko ovadbo.

Rupar je poudaril, da brez prvih protestov ne bi prišlo do uskladitve pokojnin. Po njegovem mnenju so upokojenci postavljeni na zadnje mesto, kar dokazuje tudi nedavna odločitev o nesusklajevanju socialnih prispevkov z inflacijo.

Ustanovitev nove upokojenske stranke je po mnenju Černoge priložnost za novo upanje za upokojence v Sloveniji. “Po 30 letih bomo dobili stranko, ki se bo zares borila za upokojence!” je sklenil Černoga.

vir Foto: Aleš2 X

Portal24