Rupel v knjigi Voditelji Slovenije razkriva ozadje političnih vlog

Janez Janša in Dimitrij Rupel [Foto: Zajem zaslona]

Rupel v knjigi Voditelji Slovenije razkriva ozadje političnih vlog

V Ljubljani se je odvila predstavitev knjige “Voditelji Slovenije”, ki jo je napisal Dimitrij Rupel. Knjiga osvetljuje ključne politične dogodke v Sloveniji v obdobju od 1988 do 2009, s posebnim fokusom na vlogah Jožeta Pučnika, Janeza Drnovška, Milana Kučana in Janeza Janše pri procesu slovenske osamosvojitve, poroča N1. Med obiskovalci dogodka sta bili dve osrednji figuri slovenske politike – Milan Kučan in Janez Janša, ki pa sta, kljub njunemu ključnemu prispevku k slovenski zgodovini, na dogodku ostala na različnih bregovih.

Dogodek je ponovno izpostavil dolgoletno politično rivalstvo med Milanom Kučanom in Janezom Janšo, ki se kljub pomembni priložnosti za združitev v spominu na skupne zasluge pri slovenski osamosvojitvi, nista pozdravila. To pomanjkanje osebnega stika je še dodatno poudarilo razkol med njima, ki zaznamuje slovensko politično sceno že desetletja.

Po poročanju N1 so organizatorji dogodka, morda zaradi preteklih odnosov med Kučanom in Janšo, opustili idejo, da bi ju posedli skupaj, kar je samo še poudarilo njun razkol. Janša je v izjavi za N1 povedal: “Osebno nimam težav z vljudnostnimi srečanji, vendar je Kučan prišel zadnji in hitro odšel, brez da bi ostale pozdravil.”

Janševa kritika trenutne vlade

Janez Janša, trenutno vodja opozicijske stranke SDS, je izkoristil priložnost za izražanje svojega nezadovoljstva z delovanjem vlade pod vodstvom Roberta Goloba. Napovedal je organizacijo protestnega shoda, ki naj bi služil kot “budnica” za vladajoče, predvsem pa kot zadnji poziv k razumu pred prihajajočimi volitvami v evropski parlament. Janša vidi te volitve kot priložnost za volivce, da izrazijo svoje mnenje o delu vlade, navaja N1.

To zborovanje bo resno. Bo zadnji poziv k razumu in k streznitvi. Junija bodo potekale tudi volitve v evropski parlament, kjer bodo imeli volivci v rokah največje orožje demokracije. Verjamem, da bo rezultat na volitvah še dodatna budnica in streznitev za vladajoče.

Janez Janša

V svoji kritiki trenutne situacije je Janša izpostavil pomanjkanje odprtosti vlade do ideje o rekonstrukciji, ki bi lahko Sloveniji prinesla novo energijo. “Brez reševanja strukturnih problemov, takšne spremembe ne bodo zadostne,” je za N1 poudaril Janša. Prav tako je obtožil vlado Roberta Goloba za prakso izključevanja in čiščenja političnih nasprotnikov, kar po njegovem mnenju predstavlja odmik od obdobja ” grajenja mostov” v zgodovini samostojne Slovenije.

Če bi bila rekonstrukcija korenita in da koalicija istih barv sestavi novo vlado z novim predsednikom vlade, gre za neki dodatno kupljen čas. Mediji nato vladi pustite okoli 100 dni, da se umesti. Na tak način lahko ta koalicija pridobi pol leta do leto dni časa, a s tem se ne bodo rešili strukturni problemi, ki jih ta koalicija sama zase predstavlja.

Janez Janša

Do vlade kritičen tudi Rupel

Nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel je na predstavitvi svoje  knjige “Voditelji Slovenije” izpostavil pomembno vlogo štirih politikov – Jožeta Pučnika, Janeza Drnovška, Milana Kučana in Janeza Janše – v oblikovanju slovenske države po koncu hladne vojne. “Brez teh štirih ljudi slovenske države ne bi bilo,” je poudaril Rupel, ki meni, da so ti politiki ključno zaznamovali politično, kulturno in gospodarsko življenje Slovenije, navaja N1.

Rupel je knjigo opisal kot potencialni priročnik za slovensko zgodovino, ki odpira “izpitna vprašanja za bodoče državnike”. Ob tem je izpostavil, da bi morale biti ključne značilnosti dobrega državnika vljudnost in pripravljenost na sprejemanje odločitev v sodelovanju z opozicijo.

Po navajanju N1 je Rupel kritično opozoril na trenutno politično kulturo v Sloveniji, ki je po njegovih besedah postala “trda, neprijazna, celo uničevalna”. Po Ruplovem mnenju bi morali biti državniki osebe, “ki jim ni mogoče očitati, da zlorabljajo svoj položaj”, kar je v ostri nasprotju s trenutnimi političnimi praksami.

Kučan o Golobu: “Nisem v njegovi koži niti v njegovem perju”

Milan Kučan, prvi predsednik republike Slovenije, je izrazil svoje mnenje o trenutnih razmerah v državi in delovanju vlade Roberta Goloba. V pogovoru za N1 je Kučan komentiral, da čeprav razmere niso spodbujajoče in optimistične, niso tako katastrofalne, kot jih predstavljajo nekateri mediji. Poudaril je pomen realnega pogleda na dogajanje in okoliščine, v katerih se to odvija, ter izrazil upanje, da bo na koncu prevladala treznost, modrost in odgovornost do upravljanja z državo. “To je velika odgovornost, ki se je ne moreš naučiti čez noč, prav tako pa je ne moreš nemarno opravljati,” je dodal Kučan… več tukaj.

[Vir: N1]; Portal24; Foto: Zajem zaslona