Rupert Murdoch odstopil, vodenje Fox Corporation in News Corp prevzema sin Lachlan

Rupert Murdoch, 92-letni medijski mogotec, je v četrtek sporočil, da bo odstopil s položaja predsednika Fox Corporation in News Corp. Njegov sin Lachlan Murdoch bo prevzel vodenje obeh družb.

Rupert Murdoch je svojo odločitev razkril v memorandumu, poslanem zaposlenim. “Vse svoje poklicno življenje sem se vsak dan ukvarjal z novicami in idejami in to se ne bo spremenilo,” je zapisal. “Toda čas je pravi, da prevzamem drugačne vloge, saj vem, da imamo res nadarjene ekipe,” je po poročanju CNN dodal Murdoch. Oče in sin sta že vrsto let delala skupaj, Rupert Murdoch pa je svojega sina opisal kot “strastnega, načelnega voditelja”.

Rupert Murdoch je svojo kariero začel v časopisnem poslu v 50. letih 20. stoletja in od takrat igral ključno vlogo v medijski industriji na globalni ravni. Leta 1985 je postal glavni hollywoodski direktor, ko je za 600 milijonov dolarjev kupil Twentieth Century Fox od naftaša Marvina Davisa. Leta 1986 je vstopil v televizijski posel, ko je kupil več ameriških televizijskih postaj in ustanovil Fox Broadcasting.

Pod njegovim vodstvom je Fox News, ustanovljen leta 1996 kot zagonski konkurent CNN-u, postal vodilni kabelski novičarski kanal v ZDA. Kanal je znan kot branik republikanske politične opcije, vendar je bil tudi kritiziran kot vodilni na področju lažnih novic.

Ta odstop je prelomnica v medijski industriji in postavlja vprašanja o prihodnosti Fox Corporation in News Corp ter vplivu, ki ga bosta obe družbi imeli v prihajajočih letih pod vodstvom Lachlana Murdocha.

vir Foto: Portal24