Rus Dmitrij Muratov za103,5 milijona prodal Nobelovo nagrado za mir za pomoč ukrajinskim otrokom.

Ruski novinar Dmitrij Muratov je v namen zbiranja denarja za ukrajinske begunske otroke na dražbi ponudil Nobelovo nagrado za mir. Dražba je bila včeraj zvečer v New Yorku, ponujeno pa so prodali za 103,5 milijona dolarjev (98,3 milijona evrov).

Tiskovni predstavnik Hertahe Austions identitete kupca ni mogel potrditi. Dejal, da je zmagovalno ponudbo dal pooblaščenec. Prodaja v vrednosti 103,5 milijona dolarjev pomeni 100 milijonov švicarskih frankov, kar je namig, da je kupec iz tujine.

Muratov, je zlato Nobelovo medaljo prejel oktobra 2021, za pomoč pri ustanovitvi neodvisnega ruskega časopisa Novaya Gazeta. Bil je tudi glavni urednik publikacije, ko se je le ta  marca zaradi pritila Kremlja zaprl. Muratov je zamisel, da bi svojo nagrado prodal na dražbi napovedal. Tudi priloženo denarno nagrado v vrednosti 500.000 je podaril v dobrodelne namene.

Muratov je dejal, da bo izkupiček šel neposredno Unicef-u pri njegovih prizadevanjih za pomoč otrokom, razseljenim zaradi vojne v Ukrajini. Unicef je sredstva prejel le nekaj minut po koncu licitiranja.

Foto: Censor.ne