Rusi izgubljajo potrpljenje: V medijih vse več kritik

ByA.K.

8. januarja, 2023 , ,

Rusi izgubljajo potrpljenje: V medijih vse več kritik

Rusi izgubljajo potrpljenje, kritik je vse več. Nastanitev več deset ruskih nabornikov na silvestrovo v stavbi v Makievki je bilo za Ruse katastrofa, ki se ne bi smela zgoditi.

O tem se strinjajo tako zahodni kot ruski vojaški strategi. Na univerzi naj bi bilo 600 ruskih vojakov, ko so jih zadele štiri ameriške rakete HIMARS.

“Nikoli ne bi smeli biti tam,” je dejal upokojeni britanski letalski podmaršal Sean Bell. Rusija trdi, da je bilo ubitih 89 vojakov, kar je največja posamična izguba na bojišču, ki jo je Moskva priznala od začetka vojne. Ukrajina medtem ocenjuje, da je število žrtev blizu 400.

Jeza proti generalom narašča

Bell in drugi zahodni vojaški analitiki pravijo, da so se Rusi odprli uničujočemu napadu, s čimer se strinjajo tudi besni vojni vojaški blogerji in zakonodajalci v državi. 

Na Telegramu in drugih družbenih omrežjih jeza proti generalom in zahteve po njihovem odstopu, namreč narašča.

“Naših generalov načeloma ni mogoče usposobiti,” je zapisal Igor Girkin, znan kot Strelkov. Strelkov je nekdanji obveščevalec in paravojaški poveljnik, ki je odigral ključno vlogo pri ruski aneksiji Krima in vojni v Donbasu.

Vojaški blogerji in tudi druge vplivne skupine v ruskem javnem prostoru so nezadovoljni zaradi vrste napačnih korakov. Slednji so Ukrajini omogočili, da je izvedla najsmrtonosnejši posamični napad na rusko vojsko doslej.

Ne samo, da je bilo na enem mestu, le nekaj deset kilometrov od fronte, zbrano veliko število nabornikov. Bili so tudi v neposredni bližini ogromnega skladišča streliva. To pa je po mnenju blogerjev prispevalo k sili napada.

Vse več kritik tudi v medijih

“Kar se je zgodilo na Makijivki, je grozno,” piše Archangel Spetsnaz Z, ruski vojaški bloger. Blogerju na Telegramu sledi več kot 700.000 ljudi.

“Čigava je bila ideja, da bi v eno stavbo spravili veliko število vojakov? Tudi idiotu je jasno, da bo vsak topniški napad povzročil veliko število ranjenih in mrtvih.”

Krepijo se tudi kritike politikov in državnih medijev. Kritična je celo ena glavnih propagandistk vojne Margarite Simonjan, odgovorne urednice državnega medija Russia Today. 

Ministrstvo za obrambo ni imelo druge izbire. Prekiniti so morali prvotni molk o tem debaklu in poskušati spremeniti pripoved z obljubo preiskave.

Ta prizadevanja doslej niso obrodila večjih sadov. Predvsem zato, ker je ministrstvo skušalo za neupoštevanje prepovedi uporabe mobilnih telefonov okriviti same nabornike.

Izdala sta jih nedisciplina in mobilni telefoni

“Že zdaj je očitno, da je glavni krivec napada to, da so vojaki uporabljali mobilne telefone, čeprav jim je bilo to prepovedano,” je dejal generalpodpolkovnik Sergej Sevrjukov, namestnik vodje glavnega vojaško-političnega oddelka ruskih oboroženih sil.

“Na ta način je sovražniku uspelo izslediti in določiti koordinate lokacije vojakov za raketni napad,” je dodal.

Čeprav naj bi obe strani uporabljali signale mobilnih telefonov za ciljanje (Rusija za napad na vojaško oporišče blizu Lvova in Ukrajina za napad na ruskega generala marca lani) nekateri ruski kritiki trditvam ne verjamejo. Eden od njih je tudi Semyon Pegov, znani bloger, ki ga je lani Putin odlikoval z redom za hrabrost.

“Ta zgodba z mobiteli ni preveč prepričljiva,” je Pegov zapisal na Telegramu. “Tega ne rečem pogosto, a to je primer, ko bi bilo pametneje ne reči nič, vsaj dokler preiskava ni končana. To je videti, kot da poskušajo prevaliti krivdo.”

Prikrivanje častniških napak

Poskus obrambnega ministrstva, da bi se odločilo pred preiskavo, ni bil všeč mnogim, ki odločitev o zbiranju tolikšnega števila vojakov na enem mestu vidijo kot debakel. Poskus kako zvaliti krivdo na vojake kritiki označujejo kot poskus prikrivanja napake častnikov in poveljnikov.

Tudi obtoževanje nabornikov spodbuja skepticizem, da bo kdo od višjih poveljnikov odgovarjal, vendar se zdi, da bo jeza, če se to ne zgodi vse večja. Govorice o potresih v višjih slojih ruske vojske krožijo že tedne. Govori se, da bi lahko bil odstavljen načelnik generalštaba Valerij Gerasimov. Prav to so zahtevali vojni provojni ruski blogerji, pa tudi čečenski voditelj Ramzan Kadirov in Jevgenij Prigožin.

Z naraščajočimi frustracijami in obtožbami o nesposobnosti, ki letijo povsod, ta zahteva ruskih provojnih blogerjev ne bo tako kmalu izginila. Kritizirajo že druge napake v vojaških odločitvah. Po vrsti neuspehov so pozivi k spremembam vse glasnejši. Predvsem pa je treba videti tudi, ali bodo poveljniki sploh pripravljeni prisluhniti.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Princ Harry razkril, da je ubil 25 talibanov

Talibanska vlada je kritizirala princa Harryja, v svojih spominih je namreč zapisal, da je med služenjem vojaškega roka v Afganistanu ubil 25 ljudi, ki jih je opisal kot “šahovske figure, odstranjene s plošče”.

Harryjeva knjiga spomini “Spare” so v Španiji začeli prodajati nekaj dni pred globalno predstavitvijo. Sledna je predvidena za 10. januar… več tukaj.