Iranski general se hvali z učinkovitostjo dronov kamikaze v Ukrajini
Del Ukrajincev danes prvič praznuje Božič
Wagnerjev šef napadel ruske oligarhe
V zavetišču v Kijevu ljudje pojejo božične pesmi med zračnim napadom
Ukrajinci so po smrtonosnem napadu v Hersonu na božični večer hiteli darovati kri
Kitajska je zaradi vojne v zelo težkem položaju, pravi kitajski veleposlanik
ISW: upočasni rusko ofenzivo v Bahmutu

Ruske sile napadajo mesta na vzhodu, hudi boji okoli Bahmuta

Ruske sile so napadle Kramatorsk in Avdijevko, mesti v vzhodni Ukrajini. Rusi so na Kramatorsk izstrelili tri rakete, ki so poškodovale industrijski obrat in trgovine, je sporočil vodja vojaške regionalne uprave regije Doneck Pavlo Kirilenko. V napadu ni bil nihče poškodovan, je dodal.

V Avdijivki je bila poškodovana ženska, potem ko so ruske sile mesto napadle s topništvom in drugim orožjem. Ruski napadi se ne ustavijo niti v Bakhmutu, mestu v Donecku, ki ga ruske sile že mesece obupano poskušajo zavzeti, a neuspešno.

The Guardian poroča, da v okolici Bahmuta potekajo intenzivni spopadi. Iz industrijskega objekta se je danes dvigal steber črne hiše. Prizadeti so bili tudi stanovanjski objekti. Ruske sile še vedno napredujejo proti mestu, vendar zelo počasi in z velikimi izgubami.

Iranski general se hvali z učinkovitostjo dronov kamikaze v Ukrajini

V zadnjih mesecih so ruske sile vse pogosteje uporabljale iranska brezpilotna letala kamikaze v napadih na ukrajinske civiliste in električno omrežje. Visoki iranski general je danes dejal, da je njihova uporaba v Ukrajini pokazala, da je Teheran postal pomemben igralec na področju brezpilotnih letal.

Glede ZDA in zahodnih zaveznikov je generalmajor Muhammad Bageri za tiskovno agencijo Tasnim povedal: “Vzdušje, ki ga ustvarja arogantni svet glede uporabe iranskih brezpilotnih letal v vojni v Ukrajini, je del sovražnikovega psihološkega bojevanja.”

“Ne glede na to, da je marsikatera od teh trditev morda napačna, dejansko dokazuje učinkovitost, pomembnost in visok položaj Islamske republike na področju brezpilotnih letalnikov,” je dodal Bageri.

Iran je sprva zanikal, da bi Rusiji dobavljal brezpilotna letala, ki jih ta država uporablja v vojni proti Ukrajini. Novembra pa je Iran dejal, da je brezpilotna letala prodal Moskvi pred začetkom invazije.

Wagnerjev šef napadel ruske oligarhe

Jevgenij Prigožin, tesen sodelavec ruskega predsednika Vladimirja Putina in vodja najemniške vojaške skupine Wagner, je okrcal oligarhe in druge bogate Ruse.

Del Ukrajincev danes prvič praznuje božič

Ukrajinsko prebivalstvo običajno praznuje božič 7. januarja, letos pa so se nekateri pravoslavni Ukrajinci z blagoslovom lokalnih cerkva odločili, da bodo božič praznovali 25. decembra.

V zavetišču v Kijevu ljudje pojejo božične pesmi med zračnim napadom

Po vsej Ukrajini že drugič oglasile sirene za zračni napad. Zračno nevarnost so razglasili tudi v glavnem mestu Kijevu.

Ukrajinci niso dovolili, da bi jim sirene in alarmi povsem pokvarili božično razpoloženje. Na postaji podzemne železnice, ki služi kot zavetje, si čas krajšajo s prepevanjem božičnih pesmi.

Ukrajinci so po smrtonosnem napadu v Hersonu na božični večer hiteli darovati kri

V včerajšnjem ruskem napadu na središče nedavno osvobojenega mesta Herson je bilo ubitih najmanj 10 ljudi, 68 pa ranjenih. Oblasti so prebivalce Hersona pozvale, naj darujejo kri za ranjene.

Urad ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega je objavil fotografije prebivalcev Hersona, ki stojijo v vrsti v krvodajalskem centru. 

Kitajska je zaradi vojne v zelo težkem položaju, pravi kitajski veleposlanik

Kitajski veleposlanik pri Evropski uniji je dejal, da Peking “ne želi izbirati med prijatelji” in da se je Kitajska zaradi ruske invazije na Ukrajino znašla v “zelo težkem položaju”.

Fu Cong je v pogovoru za South China Morning Post dejal, da je konflikt v Ukrajini, poškodoval odnose med Kitajsko in EU. Vojno v Ukrajini je opisal kot “tako imenovano posebno operacijo” in “ukrajinsko krizo”,

“Vidimo se kot kolateralno žrtev te krize. Tako Rusija kot Ukrajina sta naši dobri prijateljici in ne želimo izbirati med prijatelji. To je naše prvotno stališče,” je dejal veleposlanik.

Fu Cong pravi, da je kitajski predsednik Xi Jinping dan po začetku ruske invazije na Ukrajino govoril z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in “jasno zagovarjal poskus iskanja miroljubne rešitve”.

Veleposlanik je zanikal, da bi Kitajska nudila kakršno koli vojaško pomoč Rusiji: “Naše stališče je zelo uravnoteženo, morate priznati. Pripravljeni smo se vključiti v vsak poskus, da bi dosegli mirno rešitev.”

Vendar pa uradni Peking še vedno ni odkrito kritiziral ruske invazije na Ukrajino. V začetku decembra je kitajski predsednik Xi Jinping dejal, da želi, da se vojna konča z mirovnimi pogajanji.

ISW: upočasni rusko ofenzivo v Bahmutu

Ruska ofenziva v regiji Bakhmut v vzhodni Ukrajini se je v zadnjih dneh upočasnila, so povedali analitiki Inštituta za preučevanje vojne (ISW), think tank za varnost in obrambo.

Inštitut za vojne študije je v zadnjem poročilu o vojni v Ukrajini dejal, da so ruski vojaški blogerji “priznali, da so ukrajinski borci lahko nekoliko upočasnili napredovanje ruskih sil okoli Bakhmuta in okoliških naselij.”

Ruski vojaški bloger trdi, da so ukrajinske sile potisnile enote ruskega zasebnega vojaškega podjetja Wagner nazaj na položaje, ki so jih imeli pred dnevi, piše v poročilu. Ukrajinski viri so pred tem na družbenih omrežjih objavili, da so njihove sile v sredo popolnoma izrinile ruske sile iz vzhodnega predmestja Bakhmuta.

ISW ocenjuje, da so ruske sile novembra in decembra na splošno nekoliko manj napredovale kot oktobra.

Nenadoma umrl direktor ruske ladjedelnice, ki izdeluje vojaške podmornice

Nenadoma je umrl direktor velike ruske ladjedelnice, specializirane za vojaške podmornice. Sanktpeterburška ladjedelnica je sporočila, da je direktor Aleksandar Buzakov umrl, vendar podrobnosti ni izdala... več tukaj.

By A.K.

One thought on “Rusi napadajo mesta na vzhodu, hudi boji okoli Bahmuta”

Komentar: