Rusi zasedli ukrajinski Soledar, mesto pomembno zaradi dveh razlogov

ByAna Koren

11. januarja, 2023 , , , ,
Foto: Pexels

Rusi zasedli ukrajinski Soledar, mesto pomembno zaradi dveh razlogov
Kanada bo za Ukrajino kupila ameriški protiletalski sistem NASAMS
Ukrajina za obnovo telekomunikacijske infrastrukture potrebuje 1,7 milijarde dolarjev
Zelenski želi, da Zahod pošlje več orožja: Imate vse, kar potrebujete, da zaustavite agresijo
Ukrajinska vojska se pripravlja na morebiten ruski napad na Kijev iz Belorusije

Rusi zasedli ukrajinski Soledar, mesto pomembno zaradi dveh razlogov

Ukrajina je razmere v mestu Soledar, znanem po pridobivanju soli, označila za “zelo težke”. Gre za mestece, ki bi Rusom omogočilo obkoliti bližnje mesto Bahmut, za katerega že dlje časa potekajo hudi boji. 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da “v Soledarju skorajda ni več življenja in ni enega celega zidu”. Pohvalil je tudi odpor, ki so ga njegove sile postavile v tem mestu. 

“Vsa zemlja pri Soledarju je prekrita z trupli okupatorjev. To je slika norosti,” je dejal.

Padec Soledarja je pomemben zaradi dveh razlogov

Razpravlja se o strateškem pomenu Soledarja, vendar bi bilo njegovo zavzetje pomembno zaradi dveh razlogov. 

Prvič, to bi ruskim silam omogočilo, da se nekoliko približajo regionalnemu središču Bahmut. Rusija bi lahko dostopala tudi do mreže tunelov, podobnih mestu pod mestom, ki so jih nekoč uporabljali za pridobivanje soli. S temi predori bi lahko prodrli na ozemlje, ki ga nadzoruje Ukrajina, piše BBC. 

Drugič, invazivna sila bi lahko naredila Ukrajini to, kar ji Ukrajina počne že dolgo. Gre za udarce po dobavnih verigah, na katerih so ukrajinske sile vztrajno delale zadnje mesece in so jim pomagale pri osvoboditvi ozemlja. 

Zavzetje Soledarja, ki je imel pred vojno 10.000 prebivalcev, bi Bahmut odrezalo od velike in pomembne oskrbovalne poti iz bližnjega Slovjanska. 

Britanski obveščevalci so dejali, da verjamejo, da je Soledar blizu tega, da pade v ruske roke. Dodali so, da Rusi Bahmuta verjetno ne bodo hitro zavzeli in sicer zaradi ukrajinskih “trdnih obrambnih linij”. 

Kanada bo za Ukrajino kupila ameriški protiletalski sistem NASAMS

Kanada bo za Ukrajino kupila ameriški obrambni sistem zemlja-zrak NASAMS, so sporočili iz urada kanadskega premierja Justina Trudeauja po srečanju z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom v Ciudad de Mexicu.

Trudeau in Biden sta na srečanju severnoameriških voditeljev v Mehiki razpravljala o vojni v Ukrajini.

“To je prva donacija Kanade za sistem zračne obrambe Ukrajini,” je na Twitterju zapisala kanadska obrambna ministrica Anita Anand.

Sistemi zračne obrambe so prednostna naloga Ukrajine, ji je povedal ukrajinski kolega Oleksiy Reznikov.

Sistem NASAMS je sistem kratkega do srednjega dosega, ki se brani pred napadi brezpilotnih letal, raket in letal.

Donacija je vredna približno 406 milijonov kanadskih dolarjev (302,6 milijona ameriških dolarjev). Slednje je poleg 500 milijonov kanadskih dolarjev, ki jih je Kanada obljubila Ukrajini novembra, v skladu z izjavo obrambnega ministrstva.

Od februarja lani je Kanada za vojaško pomoč Ukrajini namenila več kot milijardo kanadskih dolarjev.

Trudeau in Biden sta razpravljala tudi o skupni zavezanosti obrambi Severne Amerike, vključno s kanadskim nakupom bojnih letal F-35..

V ponedeljek je Kanada dokončala pogodbo o nakupu 88 bojnih letal F-35 od Lockheed Martina v vrednosti 19 milijard kanadskih dolarjev.

Ukrajina za obnovo telekomunikacijske infrastrukture potrebuje 1,7 milijarde dolarjev

Ukrajinski telekomunikacijski sektor je v vojnih razmerah od februarja 2022 utrpel škodo, ocenjeno na več kot 1,7 milijarde ameriških dolarjev. Toliko in verjetno še več bo namreč potreboval, da si opomore, ugotavlja tudi poročilo Mednarodne zveze za telekomunikacije (ITU). ZN- te specializirane agencije za IKT.

ITU je poročilo objavila decembra 2022, vendar, kot te dni komentirajo različne medijske agencije, telekomunikacijski in IKT portali, tiho, kar je povzročilo določene frustracije med zahodnimi diplomati, predvsem iz EU, ki so zahtevali objavo poročila.

Zelenski želi, da Zahod pošlje več orožja: Imate vse, kar potrebujete, da zaustavite agresijo

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je v svojem video nagovoru dejal, da želi povečano dobavo orožja z Zahoda. 

“Verjamem, da Rusija zbira sile za novo eskalacijo in da je dodatna oprema nujna. Svobodni svet ima vse, kar potrebuje, da ustavi rusko agresijo in povzroči zgodovinski poraz teroristične države,” je dejal Zelenski.

Ukrajinska vojska se pripravlja na morebiten ruski napad na Kijev iz Belorusije

Ukrajinska vojska se pripravlja na morebiten nov napad ruskih kopenskih sil iz Belorusije na Kijev.

Zato so že pripravljeni oziroma okrepljeni obrambni položaji na severu države, je povedal generalpodpolkovnik Oleksij Pavljuk, odgovoren za obrambo Kijeva.

“Mine so postavljene na vseh območjih, kjer se lahko premikajo tanki”

“Da bi preprečili hitro napredovanje ruskih tankov, so bila postavljena širša minska polja na vseh območjih, kjer se tanki lahko premikajo,” je dejal.

Na samem začetku ruske invazije februarja lani so ukrajinske sile odbile napredovanje ruskih čet iz Belorusije proti Kijevu.

Več kilometrov dolgo rusko kolono tankov in oklepnikov so razbili v gostih gozdovih severno od Kijeva in jo prisilili v umik.

Vojaški analitiki menijo, da Belorusija ne bo napadla

Ukrajinsko vodstvo se boji novega napada ruske vojske, ki v Belorusiji ob meji z Ukrajino že več tednov namešča močnejše enote. 

Vojaški analitiki jih še ne ocenjujejo kot dovolj močne za napad, a že krepijo ukrajinske sile, ki jih preusmerjajo z drugih sektorjev frontne črte.

vir

Ne spreglejte…

Kremelj: Ni res, da smo evropskim uradnikom predlagali mirovni sporazum

Kremelj je zavrnil trditev Ukrajine, da je visoki ruski uradnik evropskim uradnikom predstavil zamisel o morebitnem mirovnem dogovoru v Ukrajini. Oleksij Danilov, sekretar ukrajinskega sveta za nacionalno varnost in obrambo, je dejal, da se je Dmitrij Kozak, namestnik vodje administracije ruskega predsednika, srečal z evropskimi uradniki. In sicer, da bi Kijev prisilil v “neugoden mirovni dogovor”… več tukaj.