Rusija blokirala dostop do 81 medijev iz EU, tudi dveh slovenskih!

Boris Tomašič [Foto: Demokracija]

Rusija blokirala dostop do 81 medijev iz EU, tudi dveh slovenskih!

Rusija je blokirala dostop do 81 medijev iz držav članic Evropske unije na svojem ozemlju. Moskva je pojasnila, da gre za povračilen ukrep, potem ko je Bruselj maja uvedel sankcije proti več ruskim medijem. Med slovenskimi mediji sta na seznamu blokiranih Nova24TV in revija Demokracija, je razvidno s seznama, objavljenega na spletni strani ruskega zunanjega ministrstva.

Moskva je pojasnila, da gre za povračilne omejitve dostopa do oddajnih virov medijev iz držav članic EU z ruskega ozemlja. Po oceni ruskega zunanjega ministrstva ti mediji “sistematično širijo lažne informacije o poteku posebne vojaške operacije”.

Med sankcioniranimi mediji so se znašli tudi francoska in španska tiskovna agencija AFP in EFE, francoski časnik Le Monde, nemški Der Spiegel, Zeit in Frankfurter Allgemeine Zeitung, španski El Mundo, italijanska La Repubblica in La Stampa ter avstrijska, italijanska in irska radiotelevizija ORF, Rai in RTE.

Ruske oblasti so se za ta korak odločile po tem, ko je EU maja sprejela sankcije proti ruskemu spletnemu portalu Voice of Europe, časnikoma Izvestija in Ruska Gazeta ter tiskovni agenciji Ria Novosti. Bruselj je te medije označil za ključne pri širjenju propagande v podporo ruski agresiji v Ukrajini in pod neposrednim ali posrednim nadzorom ruskih oblasti.

Rusko zunanje ministrstvo je v izjavi navedlo, da bodo ukrepe znova preučili, če bo EU odpravila sankcije proti omenjenim ruskim medijem.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Demokracija