Rusija in Ukrajina na silvestrovo izmenjali ujetnike

ByAna Koren

1. januarja, 2023 , ,
Foto: Pexels

Rusija in Ukrajina na silvestrovo izmenjali ujetnike

Rusija in Ukrajina sta si v urah pred novim letom 2023 izmenjali vojne ujetnike, sta v soboto sporočila urad ukrajinskega predsednika in državna tiskovna agencija iz Moskve. Vodja urada ukrajinskega predsednika v Kijevu Andrij Jermak je v izjavi, objavljeni na Telegramu, dejal, da se je 140 ukrajinskih vojakov vrnilo domov.

V Rusijo so vrnili 82 njenih vojakov, je poročala ruska državna tiskovna agencija TASS. Podrobnosti o času in kraju izmenjave vojnih ujetnikov niso znane. 

Ruske vojake, ki so bili zamenjani in večina je ranjenih, so takoj odpeljali v Moskvo v nadaljnjo zdravniško oskrbo, poroča TASS. Med izmenjanimi Ukrajinci je osem žensk, je povedal Jermak. Med izmenjanimi Ukrajinci so tudi ranjenci in borci iz pristaniškega mesta Mariupol, ki je padlo v ruske roke po dolgotrajnem, vztrajnem odporu lokalnih borcev.

“Dobrodošli doma, dragi naši,” je na Telegramu zapisal Jermak.

V Kijevu je bilo slišati deset eksplozij

Iz Kijevu so poročali, da so slišali glasne eksplozije. Rusija je namreč izvedla vrsto zračnih napadov.

Novinarji so poročali, da je mestna protizračna obramba delovala. Reuters  poroča, da je bilo slišati deset eksplozij.

Število ranjenih v Kijevu narašča, napadeno je bilo še eno mesto

Župan Kijeva Vitalij Kličko je sporočil, da število poškodovanih narašča in je doseglo 20. Od 20 ranjenih so 14 ljudi prepeljali v bolnišnico. Na kraju nesreče je pomoč prejelo šest ljudi. 

Kličko pravi, da je opozorilo pred zračnim napadom končano. Ukrajinski vojaški poveljnik je dejal, da je zračna obramba prestregla 12 od 20 raket, izstreljenih na Kijev.

V drugih napadih na ukrajinska mesta je bilo po navedbah guvernerja Vitalija Kima v južni regiji Mikolajev šest ranjenih.

Reuters poroča, da je v ločeni objavi na Telegramu dejal, da je Rusija z napadi ciljala na civiliste, kar bi pomenilo vojni zločin. Rusija je to večkrat zanikala.

Med napadom brezpilotnih letal na zahodno mesto Khmelnytskyi sta bila ranjena dva človeka. V napadu na južno mesto Zaporožje pa so bile poškodovane stanovanjske zgradbe.

Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Putinovo novoletno voščilo, kaj je rekel Vučiću in Orbanu

Aleksandar Vučić se je znašel na izbranem seznamu državnikov, ki jim je Vladimir Putin letos sklenil poslati novoletno čestitko. Ruski predsednik je srbskemu kolegu zaželel nadaljevanje gradnje dvostranskega sodelovanja… več tukaj.