Rusija intenzivirala obveščevalno vojno proti Evropi

ByMiha Kovač

3. aprila, 2024 , , , , ,
Foto: Freepik

Rusija intenzivirala obveščevalno vojno proti Evropi

Obveščevalne aktivnosti Rusije po drugi svetovni vojni še nikoli niso bile tako intenzivne kot danes, opozarjajo varnostni strokovnjaki, poroča 24ur. Rusija s svojimi hibridnimi pristopi dejansko že vojskuje z Evropo. Priča hekerskim napadom, širjenju dezinformacij in aretacijam ruskih vohunov na evropskih tleh. Slovenija, kot članica Evropske unije, Nata in trenutno tudi Varnostnega sveta Združenih narodov, predstavlja pomembno tarčo v tej obveščevalni vojni. Cilji Rusije so široko zastavljeni, od širjenja konflikta zunaj Ukrajine do pridobivanja prednosti v evropskem prostoru.

Poljski premier Donald Tusk je opozoril, da “vojna ni več pojem iz preteklosti. Je resnična in se je začela pred več kot dvema letoma,” kar kot navaja 24ur, naj bi bilo skoraj apokaliptično opozorilo. Slovenski strokovnjaki se strinjajo z njegovim pogledom, opozarjajo na ključni zgodovinski čas in poudarjajo potrebo po pripravi na prihodnost.

Marjan Miklavčič, strokovnjak za varnost, poudarja, da po času hladne vojne in razpada varšavskega pakta še nismo bili priča tako krizni situaciji. Kot članica Evropske unije in Nata, Slovenija igra pomembno vlogo v tej obveščevalni vojni, pri čemer Rusija morda celo podcenjuje njeno vlogo in skozi njo išče informacije o stanju v EU in Natu.

Kot poroča 24ur, Rusija hibridno vojno uporablja na več frontah: z vohuni na terenu, hekerskimi napadi in širjenjem dezinformacij. Cilj teh aktivnosti je, kot pojasnjuje Miklavčič, ofenzivno delovanje z namenom pridobivanja prednosti v evropskem prostoru, ki bi jih lahko uporabili v vojni z Ukrajino, medtem ko so apetiti po širjenju vpliva v vzhodnih državah vse bolj očitni.

[Vir: 24ur]; Portal24; Foto: Freepik