(Foto: Reuters)

Ruski energetski velikan Gazprom je v soboto sporočil, da je prekinil vse dobave plina na Finsko, saj Helsinki niso želeli plačati v rubljih.  Finska državna energetska družba Gasum do roka 20. maja ni sprejela pogojev, ki jih je postavila Moskva, zaradi česar je Gazprom “popolnoma ustavil dobavo plina,” je ruska skupina zapisala v izjavi. Hkrati mnogi menijo, da je Kremelj to izkoristil kot priložnost za maščevanje za odločitev Finske, da zaprosi za članstvo v Natu – potezo, ki jo ruski predsednik Vladimir Putin vidi kot sovražno.

Kremelj  je v odgovoru na odločitev Finske izjavil, da bo “prisiljen sprejeti vzajemne korake, vojaško-tehnične in druge, za odpravo nastalih groženj”.

Po invaziji Rusije na Ukrajino 24. februarja in uvedbi sankcij zahoda proti Rusiji je Putin konec marca zahteval, da kupci ruskega plina iz Rusiji neprijaznih držav plačujejo v rubljih z računov v Rusiji, sicer tvegajo, da bodo prekinjeni z dobavo. Na seznamu “neprijaznih držav” so ZDA, države članice EU, Velika Britanija, Kanada, Japonska, Švica, Tajvan, Južna Koreja, Norveška in Avstralija. Države EU pa so glavni porabniki ruskega plina.

“Od 1. aprila je treba za plin plačevati v rubljih z uporabo novih bančnih podatkov, o katerih so bili partnerji pravočasno obveščeni,” so sporočili iz Gazproma. Ruska skupina pravi, da je leta 2021 na Finsko dobavila 1,49 milijarde kubičnih metrov zemeljskega plina, kar predstavlja dve tretjini porabe države. Vendar pa zemeljski plin po podatkih za leto 2020 predstavlja približno 6 % energije, ki jo porabijo na Finskem, nordijska država pa je nakazala, da odločitev  Gazproma ne bo vplivala na potrošnike, saj se zanaša na druge vire oskrbe. Konec aprila je Gazprom prekinil vse dobave plina tudi Bolgariji in Poljski, češ da državi EU tudi nista izvedli plačil v rubljih.

Vir: Euronews

By A.K.

Komentar: