Rusija je ustavila dotok nafte na Poljsko

ByA.K.

25. februarja, 2023 , ,
Foto: Pexels

Rusija je ustavila dotok nafte na Poljsko

Rusija je zaustavila dotok nafte na Poljsko po naftovodu Družba, je sporočil izvršni direktor poljske rafinerije PKN Orlen Daniel Obajtek.

“Učinkovito zagotavljamo oskrbo. Rusija je ustavila dotok na Poljsko, na kar smo pripravljeni. Iz Rusije prihaja samo 10 odstotkov surove nafte, nadomestili jo bomo z drugimi viri,” je na Twitterju zapisal Obajtek.

PKN Orlen je sporočil, da lahko v celoti oskrbuje svoje rafinerije po morju in da ustavitev dobave po cevovodu ne bo vplivala na dostavo bencina in dizla potrošnikom. 

Od februarja, po izteku pogodbe z ruskim Rosneftom, družba nafto prejema v okviru pogodbe z ruskim Tatneftom. Naftovod Družba je izvzet iz sankcij, ki jih je Evropska unija uvedla Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino.

Komu družba dobavlja nafto?

Podjetje nafto dobavlja na Poljsko, v Nemčijo, na Madžarsko, Češko in Slovaško in je bilo izpuščeno iz sankcij za pomoč državam z omejenimi alternativami za oskrbo z nafto. Po začetku invazije na Ukrajino in pred evropskim embargom na rusko nafto, ki prihaja po morju, je Orlen prenehal kupovati rusko nafto in gorivo.

Trenutno nabavlja energijo iz Zahodne Afrike, Sredozemlja, Mehiškega zaliva in arabskih držav. Orlen ima pogodbo s Saudi ARAMCO od leta 2022. 

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

EU potrdila deseti sveženj sankcij proti Rusiji

Evropska unija je ob obletnici invazije Moskve na Ukrajino potrdila deseti sveženj sankcij proti Rusiji, je sporočilo švedsko predsedstvo EU.

“Države članice EU so skupaj uvedle najmočnejše in najbolj daljnosežne sankcije doslej, da bi pomagale Ukrajini zmagati v vojni. EU je združena z Ukrajino in ukrajinskim ljudstvom. Še naprej bomo podpirali Ukrajino, dokler bo potrebno,” je tvitnilo švedsko predsedstvo EU… več tukaj.