Ruske sile so danes zapustile strateško črnomorsko postojanko Kačji otok.  Umik ruskih sil s Kačjega otoka je velika strateška zmaga Ukrajine. Umik bi lahko omilil blokado ruskega izvoza žita.

Rusko obrambno ministrstvo pravi, da so se za umik odločili kot dejanje dobre volje, ki bi pokazala, da Moskva ne ovira prizadevanj ZN za odprtje humanitarnega koridorja, ki bi omogočal izvoz žita iz ukrajinskih pristanišč.

Ukrajina je sporočila, da je po močnem nočnem topniškem napadu odgnala ruske sile.

Vojaško poveljstvo Ukrajine je na Facebooku objavilo sliko otoka iz zraka. Na otoku je najmanj pet ogromnih stebrov črnega dima, ministrstvo jih je opisalo kot napad z raketami in topništvom.

Rusija je otok zavzela že prvi dan vojne. Tamkajšnja ukrajinska straža, ki ji je ruska križarka Moskva ukazala predajo, je po radijski zvezi Rusom poslala zdaj že legendarno sporočilo:  “Ruska vojna ladja: jebi se.”

Ta dogodek je bil ovekovečen tudi na ukrajinski poštni znamki. Na dan, ko je bila znamka izdana, je Ukrajina potopila eno najmodernejših bojnih ladij ruske črnomorske flote “Moskva”.

Rusija je otok branila vse od februarja. Otok spada v doseg HIMARS-a, ki so ga izstrelili s celine. Ukrajina je namreč prejšnji teden začela uporabljati omenjeni močan raketni sistem, ki so ji ga dostavile ZDA.

Poveljnik ukrajinskih oboroženih sil je dejal, da so havbice, ki so streljale na otok ukrajinske izdelave in so pri odganjanju Rusov igrale veliko vlogo. Zahvalil se je tudi tujim državam za njihovo podporo.

Foto: Ukrposhta

By A.K.

One thought on “Rusija je zapustila Kačji otok, strateška zmaga Ukrajine”

Komentar: