Rusija: Kim in Putin nista ničesar podpisala

ByAna Koren

15. septembra, 2023 , , ,

Rusija: Kim in Putin nista ničesar podpisala

V Kremlju so zanikali, da je med obiskom severnokorejskega voditelja Kim Jong-una v Rusiji bil podpisan kakršen koli dogovor o prodaji orožja. Zahod pa kljub temu izraža bojazni, da Rusija želi od Severne Koreje kupiti orožje za vojno v Ukrajini. “Noben sporazum ni bil podpisan in ni bil predviden,” je povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Ob tem je Severna Koreja osumljena, da želi pridobiti tehnologijo za svoj jedrski in raketni program.

Kim Jong-un, ki je obiskal mesto Komsomolsk ob Amurju na ruskem Daljnem vzhodu. Kimje na tem srečanju poudaril, da je približevanje Moskvi absolutna prioriteta njegove zunanje politike. Ruski predsednik Vladimir Putin pa je pohvalil krepitev sodelovanja med državama. Putin je govoril o možnostih vojaškega sodelovanja kljub mednarodnim sankcijam, uvedenim proti Severni Koreji zaradi njenega jedrskega in raketnega programa.

Ameriški in južnokorejski uradniki so izrazili zaskrbljenost, da se bo Kim s Putinom pogovarjal o dobavi orožja in streliva Rusiji, ki je v več kot 18 mesecih vojne v Ukrajini porabila ogromne zaloge. Obe državi sta takšne namere zanikali.

Med obiskom je Kim v spremstvu podpredsednika ruske vlade za industrijo Denisa Manturova obiskal tovarno, ki proizvaja bojna letala in drugo opremo. “Vidimo potencial za sodelovanje na področju aeronavtike in v drugih sektorjih,” je dejal ruski minister. Putin je sprejel Kimovo povabilo za obisk Severne Koreje, vendar datum obiska še ni znan.

Vir Foto: Jackson Hink X

Portal24