Rusija na Kijev in druge dele Ukrajine sprožila val obsežnih napadov

ByAna Koren

8. maja, 2023 , ,
Ukrajinske vojaške sile [Foto: DefenceU X]

Rusija na Kijev in druge dele Ukrajine sprožila val obsežnih napadov

Rusija je na Kijev in druge dele Ukrajine, sprožila val obsežnih napadov, so zgodaj zjutraj sporočile ukrajinske oblasti sporočile. Moskva se med tem pripravlja na praznovanje dneva zmage ob obletnici zmage nad nacistično Nemčijo.

V ruskih napadih na Kijev je bilo ranjenih najmanj pet ljudi. Ukrajinski uradniki poročajo, da so ruske rakete zažgale skladišče hrane v Odesi ob Črnem morju, o eksplozijah poročajo tudi v več drugih ukrajinskih regijah.

Novi napadi so se zgodili, med tem, ko se Moskva pripravlja na vojaško parado ob dnevu zmage, ki bo v torek. Pripravljajo se na ključno obletnico predsednika Vladimirja Putina, ki je obudil duha sovjetske vojske, ki je premagala sile nacistične Nemčije. Izjavil je, da bo Rusija premagala Ukrajino, ki naj bi bila v roke neonacistov.

Ukrajinci pravijo, da želijo Rusi zavzeti Bahmut do torka

Rusija je okrepila obstreljevanje Bakhmuta v upanju, da ga bo zavzela do torka, je dejal ukrajinski najvišji general, pristojen za obrambo obleganega mesta. Ruska skupina plačancev Wagner je po zadnjih informacijah opustila načrte za umik.

V eksplozijah v okrožju Solomjansk v Kijevu so bili ubiti trije ljudje. Dva pa sta bila poškodovana, ko so ostanki brezpilotnega letala padli na okrožje Svjatošin. Oboje se je zgodilo zahodno od središča prestolnice, je na Telegramu sporočil župan Vitalij Kličko.

Vojaška uprava Kijeva je sporočila, da so razbitine brezpilotnega letala padle na vzletno-pristajalno stezo letališča Zhuliany. Zhuliany je eno od dveh potniških letališč v ukrajinski prestolnici, ne da bi povzročile požar, a so na kraj poklicali reševalne službe.

Poročajo tudi, da so v kijevskem osrednjem okrožju Shevchenkivskii ostanki brezpilotnega letala zadeli dvonadstropno stavbo. Podatkov o morebitnih žrtvah ni. Reuters je poročal, da je bilo v Kijevu slišati številne eksplozije. Lokalni uradniki trdijo, da sistemi protizračne obrambe odbijajo napade. Ni znano, koliko dronov je bilo izstreljenih v Kijevu.

Obstreljevanje po Ukrajini

Sergej Bratchuk, tiskovni predstavnik vojaške uprave v Odesi, je na svojem kanalu Telegram objavil fotografije velike stavbe, ki je popolnoma zajeta v ognju v, kot je dejal, ruskem napadu na skladišče hrane.

Sirene za zračni napad so več ur odmevale nad približno dvema tretjinama Ukrajine. Mediji so poročali tudi o eksplozijah v južni regiji Herson in Zaporožju na jugovzhodu.

Vladimir Rogov, ruski lokalni uradnik v Zaporožju, je dejal, da so ruske sile zadele skladišče in položaj ukrajinskih vojakov v Orihivu. Reuters tega ni mogel neodvisno preveriti.

Ruske sile so v nedeljo obstreljevale osem lokacij v regiji Sumy na severovzhodu Ukrajine, je regionalna vojaška uprava objavila na Facebooku.

V zadnjih dveh tednih so se napadi okrepili tudi na cilje, ki jih drži Rusija, zlasti na Krimu. Ukrajina, ne da bi potrdila kakršno koli vlogo pri napadih, trdi, da je uničenje sovražnikove infrastrukture priprava na njeno dolgo pričakovano protiofenzivo.

Putin je Ukrajino napadel 24. februarja 2022 napadel. Napad je označil za “posebno vojaško operacijo” za obrambo Rusije pred neonacisti v Ukrajini. Kijev in njegovi zavezniki trdijo, da je šlo za neizzvano grabež ozemlja. Invazija je sprožila največji spopad v Evropi po drugi svetovni vojni, pri čemer je bilo ubitih na tisoče ljudi, milijoni pa so morali zapustiti državo.

vir Foto: DifenceU Twitter