– Rusija na vzhod in jug Ukrajine pošilja vojaške okrepitve
– Putin je vodjem obrambne industrije naročil, naj rusko vojsko hitro oskrbijo z orožjem
– Znano kdo je kriv za masaker v Buči
– Rusi porušili gledališče v Mariupolu. Ukrajina: Hočejo skriti dokaze
– Energetski primanjkljaj v Kijevski regiji je približno 50-odstoten
– Kanada: Severna Koreja ruskim plačancem prodaja orožje, kar je kršitev mednarodnega prava

Rusija na vzhod in jug Ukrajine pošilja vojaške okrepitve

Rusija na bojišča v vzhodni in južni Ukrajini pošilja nove sile, je po podatkih obveščevalnih služb sporočilo ukrajinsko poveljstvo.

“Sovražnik je povečal količino železniškega transporta vojakov, opreme in streliva na območja spopadov,” je sporočilo ukrajinsko poveljstvo v Kijevu. Ključna območja spopadov so okrog mesta Bahmut na vzhodni fronti in vključujejo mesta Avdivku, Kupjansk in Limansk v provinci Donbas.

Okrepitve za rusko stran so opazili tudi na jugu države, je sporočilo poveljstvo. Vendar pa bodo nove enote v regiji Herson napotene le za krepitev obrambnih linij. Trditev ukrajinskega poveljstva ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

Putin je vodjem obrambne industrije naročil, naj rusko vojsko hitro oskrbijo z orožjem

Ruski predsednik Vladimir Putin se je v Tuli srečal z predstavniki obrambne industrije iz vse države, da bi razpravljali o težavah v zvezi z dobavo orožja ruski vojski, poroča CNN.

“Najpomembnejša, ključna naloga vojaško-industrijskega obrata je hitra oskrba vojakov na prvi črti z vsem, kar potrebujejo; z orožjem, opremo in strelivom. Potrebujemo količino in kakovost,” je dejal Putin na začetku srečanja v mestu Tula, v katerem je velika tovarna orožja.

“Veselim se vaših predlogov za rešitev problema”

“Poleg tega je v kontekstu najnovejših bojnih izkušenj pomembno bistveno izboljšati lastnosti dobavljenega orožja. Veselim se vaših predlogov za reševanje težav, ki so neizogibne pri naših nalogah. Predlagajte, kako lahko stvari potisnemo naprej in imeli manj težav,” je dodal Putin.

“Ključna naloga je vzpostaviti povratno zanko med vojaško-industrijskim kompleksom in enotami vojaških specialnih operacij. Vaši strokovnjaki gredo v prve bojne črte in pomagajo hitro popraviti poškodovano opremo ter jo znova usposobiti, preizkusiti njeno delovanje v boju in narediti modifikacije prototipov za izboljšanje njihovih lastnosti,” je dejal ruski predsednik.

Vse več je namreč poročil, da se Rusija spopada s pomanjkanjem osnovne opreme za svoje vojake. Ruski državljani zbirajo sredstva za opremljanje vojakov, napotenih v Ukrajini. V regiji Čuvašiji so se nekatere družine, piše Telegram, zadolžile z nakupom vojaške opreme. In v Tambovu v osrednji Rusiji so učenci 8. razreda zbirali denar za zagotovitev nogavic za vojake.

Znano kdo je kriv za masaker v Buči

Znano kdo je kriv za masaker v Buči. Ko so se aprila pojavili videoposnetki in fotografije, ki prikazujejo trupla več deset civilistov, ki ležijo na ulicah ukrajinskega mesta Buča je bil šokiran ves svet. Razen Rusije, ki je imela drugačno zgodbo, je odgovornost zanikala in posnetke označila za namerno provokacijo… več tukaj.

Rusi porušili gledališče v Mariupolu. Ukrajina: Hočejo skriti dokaze

Oblasti, ki jih je imenovala Rusija, rušijo ostanke gledališča v Mariupolu. Gledališče je bilo močno poškodovano med napadom marca, več sto civilistov ga je uporabljalo za zaklonišče.

“Okupatorji so napovedali, da bodo razgradili ruševine Drame in na njenem mestu zgradili novo stavbo. Zdaj bager čisti ruševine s strani odra. Stanovalci menijo, da bi lahko obnova stavbe trajala tri do pet let,” so sporočili iz lokalne skupnosti, poroča CNN.

Petro Andriuščenko, svetovalec ukrajinskega župana Mariupola, ki je zdaj v izgnanstvu, je na Telegramu zapisal, da so “okupatorji v Mariupolu porušili polovico Dramskega gledališča”. 

Ukrajinski minister za kulturo Oleksandr Tkachenko je dejal, da poskuša Rusija z obnovo gledališča “za vedno skriti dokaze o namernem ubijanju Ukrajincev”.

Energetski primanjkljaj v Kijevski regiji je približno 50-odstoten

Energetski primanjkljaj v Kijevski regiji je približno 50-odstoten, je dejal Oleksik Kuleba, vodja kijevske regionalne vojaške uprave.

“Bolnišnice, vodovodni in ogrevalni sistemi ter drugi objekti kritične infrastrukture se prednostno oskrbujejo z električno energijo. Težko je stanje v okrožjih Buča, Brovari in Borispil, kjer se čez dan luči prižgejo le dve do štiri ure,” je dodal.

Kanada: Severna Koreja ruskim plačancem prodaja orožje, kar je kršitev mednarodnega prava

ZDA so včeraj sporočile, da je Severna Koreja poslala pošiljko orožja skupini plačancev Wagner, ki se bori v Ukrajini. Tako Severna Koreja kot Wagner obtožbe zanikata, a ameriške in britanske obveščevalne agencije menijo, da so informacije o prodaji verodostojne.

Kanada pa je sporočila, da ta korak Severne Koreje očitno krši mednarodno pravo. Ministrica za zunanje zadeve Melanie Joly je dejala, da bo Kanada “sodelovala z mednarodnimi partnerji, da bi rešila to situacijo in se odzvala na nadaljnje pošiljke orožja, če bi do njih prišlo.”

Foto: Pexels (Ukrajina @stefits/ )

By A.K.

One thought on “Rusija na vzhod in jug Ukrajine pošilja vojaške okrepitve”

Komentar: