Rusija se je približala nadzoru nad ukrajinsko regijo Donbas, pri čemer je zahtevala zmago v večmesečni bitki za jeklarno v Mariupolu in začela veliko ofenzivo na preostalo ozemlje, ki ga drži Ukrajina, v provinci Luhansk. Zadnje ukrajinske sile, ki so se še skrivale v razbiti jeklarni Azovstal v Mariupolu, so se predale v petek, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo in dodalo: »Ozemlje metalurške tovarne Azovstal je popolnoma osvobojeno, v zadnjih dneh se je predalo 2439 branilcev, od tega 531 v zadnji skupini.«

Nekaj ​​ur prej je ukrajinski predsednik Volodimir Zelensky dejal, da je ukrajinska vojska zadnjim branilcem v jeklarni povedala, da lahko izstopijo in si rešijo življenja. 

Rusija je sprožila tudi obsežen napad, da bi zasegla zadnje preostalo ozemlje, ki ga drži Ukrajina, v provinci Luhansk, eni od dveh jugovzhodnih ukrajinskih provinc, ki jih Moskva razglasi za neodvisne države.

“Ruska vojska je začela zelo intenzivno uničevati mesto Sijerodonjeck, intenzivnost obstreljevanja se je podvojila, obstreljujejo stanovanjske prostore, uničujejo hišo za hišo,” pa je na svojem Telegram kanalu povedal guverner Luganska Sergej Gajdaj.

Zavzetje provinc Luhansk in Donetsk, ki večinoma sestavljata ukrajinsko industrijsko regijo Donbas, bi Moskvi omogočilo, da zahteva zmago, potem ko je prejšnji mesec objavila, da je to zdaj njen cilj. Kljub temu, da so v zadnjih tednih izgubile položaj drugje, so ruske sile napredovale na fronti v Lugansku.

Ukrajinski generalštab je sporočil, da je odrinil ofenzivo na Sievierodonetsk, del tega, kar je opisal kot velike ruske operacije na odseku frontne črte. Ruski obrambni minister Sergej Šojgu pa dejal, da bo “osvoboditev Ljudske republike Lugansk” kmalu končana.

Konec obleganja Mariupola je bil po vrsti neuspehov od začetka invazije 24. februarja pomemben simbolni trenutek za Rusijo, cena pa je veliko uničenje. Zelensky je dejal, da je Rusija regijo popolnoma uničila, in predlagal uradni dogovor z zavezniki države, da bi zagotovil rusko odškodnino za škodo, ki so jo povzročile njene sile.  

Vir: Reuters