Rusija Natu zagrozila Zahodu z “neposrednim spopadom”

ByAna Koren

28. junija, 2024 , , ,
Foto: Wikimedia/US Navy

Rusija Natu zagrozila Zahodu z “neposrednim spopadom”

Moskva je nekaj dni po prvih grožnjah Washingtonu zaradi ukrajinskega napada na Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014, zahodnim državam zagrozila z “neposrednim spopadom” zaradi “intenziviranja” poletov ameriških vojaških brezpilotnih letal nad Črnim morjem v bližini Ukrajine. Rusija meni, da ZDA in njihovi zavezniki postajajo strani v konfliktu v Ukrajini zaradi zagotavljanja pomoči Kijevu v obliki orožja, zbiranja obveščevalnih podatkov in identifikacije ciljev na ruskem ozemlju.

Rusko obrambno ministrstvo je opozorilo, da poleti ameriških brezpilotnih letal “povečujejo verjetnost incidentov v zračnem prostoru z ruskimi letali, kar povečuje tveganje neposrednega konflikta med Severnoatlantsko zavezništvo (NATO) in Rusko federacijo.” Ministrstvo je dodalo, da je obrambni minister Andrej Belousov generalštabu ukazal, naj “sprejme ukrepe za hiter odziv na provokacije.”

“Izvidnice”

Moskva trdi, da ameriški brezpilotni letalniki služijo za “izvidnice in ciljanje s preciznim orožjem, ki ga je Zahod dal ukrajinskim oboroženim silam.” Kljub temu so ZDA in Evropejci v zadnjih tednih pod določenimi pogoji začeli dovoljevati napade na rusko ozemlje z zahodnim preciznim orožjem, da bi uničili lokacije in sisteme za bombardiranje Ukrajine.

Rusija je že 24. junija, po napadu na Krim, kjer so v napadu umrli štirje ljudje, vključno z dvema otrokoma, več kot 150 pa jih je bilo ranjenih zaradi drobcev izstrelka, ZDA zagrozila s povračilnimi ukrepi in jih obtožila “ubijanja ruskih otrok”. Kremelj trdi, da napadi z raketami dolgega dosega ATACMS zahtevajo strokovnjake, tehnologije in obveščevalne podatke, ki so jih zbrali Američani. Pentagon je le izjavil, da Ukrajina “sprejema svoje odločitve.”

Ruski predsednik Vladimir Putin je v začetku junija zagrozil, da bo sovražnikom Zahoda zagotovil enakovredno orožje za napad na zahodne interese v drugih delih sveta.

Hudi boji in diplomatska prizadevanja

Medtem se hudi spopadi nadaljujejo tudi na bojišču, predvsem na vzhodu Ukrajine. Rusija je v petek sporočila, da je prevzela nadzor nad vasjo Rozdolivka, severno od Bakhmuta. Kijev pa trdi, da so ukrajinske sile po mesecih blokade v boljšem položaju zaradi prihoda zahodnega streliva. Vir iz ukrajinskega generalštaba je dejal, da se je razmerje porabe streliva zmanjšalo na ena proti tri v korist ruske vojske.

Na diplomatski fronti je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski napovedal nov načrt za končanje konflikta s ciljem “podpreti večino” držav sveta. Obljubil je tudi, da bo nadaljeval krepitev vojaških zmogljivosti svoje države, da bi Rusiji vsilil “pravičen mir.”

Ruski predsednik Vladimir Putin od Ukrajine zahteva, naj mu odstopi pet vzhodnih in osrednjih regij ter se odpove željam po pridružitvi Natu, kar Kijev in Zahod zavračata.

Rusko bombardiranje ukrajinskih mest se nadaljuje vsak dan. V napadu na mesto New York na vzhodu države so bili v petek zjutraj ubiti štirje civilisti, trije pa so bili ranjeni, med njimi osemletna deklica, so sporočili z regionalnega tožilstva.

[Vir: IndexHR]; Portal24; Foto: Wikimedia/US Navy