Rusija: obisk Zelenskega v ZDA kaže, da Ukrajina in ZDA ne želita miru

Rusija je obisk predsednika Ukrajine Volodimirja Zelenskega v Washingtonu ostro kritizirala. Hkrati je ZDA obtožila posredne vojne proti njej.

Predsednik Joe Biden je Ukrajini obljubil 1,85 milijarde dolarjev vojaške pomoči. Vključno z naprednim raketnim sistemom za pomoč pri zaščiti pred ruskimi napadi.

Zelenski je v svojem nagovoru kongresa pozdravil pomoč.

Ruski veleposlanik v ZDA je dejal, da bi te “provokativne akcije” lahko vodile v eskalacijo s hudimi posledicami.

Anatolij Antonov je ruskim državnim medijem povedal, da se Moskva “poskuša sklicevati na zdravo pamet na vseh ravneh”, vendar so bili pogovori o dostavi raketnega sistema Patriot Kijevu “globoko zaskrbljujoči”.

Rakete Patriot so zmogljive, učinkovite in drage. Bela hiša pravi, da bo pomagala braniti Ukrajince pred “barbarskimi napadi Rusije na kritično infrastrukturo Ukrajine”.

Moskva se je pritožila, da med potovanjem predsednika Zelenskega v Washington ni bilo slišati nobenih pozivov k miru. Tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je to opisal kot dokaz, da ZDA bijejo posredniško vojno z Rusijo.

Peskov je dodal, da dobava raket patriot Rusiji ne bo preprečila “doseganja svojih ciljev med posebno vojaško operacijo. Pogovori v Washingtonu so pokazali, da niti Ukrajina niti ZDA ne iščejo miru.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova pa je dejala, da preproso nameravajo nadaljevati bojevanje.

Ruski komentatorji so ponovili, kar so ZDA že večkrat obtožile, da “v Ukrajino črpajo, veliko orožja”.

Nekatera medijska poročila iz Moskve so ukrajinskega voditelja zasmehovala. Prvi kanal državne televizije ga je primerjal s striptizetom, ki prosjači za denar. Primerjali so ga tudi s straniščno ščetko.

Zelenski je ob svojem prvem obisku v tujini od začetka invazije kongresu dejal, da je njegova država “živa in živahna” in da se ne bo nikoli predala Moskvi.

Vir Foto: Zajem zaslona

By A.K.

Komentar: