Rusija opozarja: Ne jemljite svojega premoženja v naši državi za samoumevnega. Rusija je včeraj namignila, da ideje o zasegu zahodnega premoženja in podjetij v Rusiji, še ni opustila.

Tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Maria Zakharova je na novinarski konferenci opozorila, da je Rusija, če se Zahod odloči uporabiti zamrznjeno rusko državno premoženje, pripravljena “ravnati v skladu s tem”. Glavnina je okoli 300 milijard dolarjev deviznih rezerv ruske centralne banke.

Po besedah Zakharove bo Rusija porabo sredstev razlagala kot nezakonit napad na Rusijo. Slednje bi dalo Rusiji pravico do povračilnih ukrepov za zaščito njenih interesov.

Najvišji zahodni politiki, vključno z visokim predstavnikom Evropske unije za zunanjo politiko Josepom Borrellom, so namreč predlagali zaseg zamrznjenih rezerv. Zamrznjena sredstva pa bi namenili za pomoč pri financiranju obnove Ukrajine po vojni. Zakharova je potezo Zahoda za zamrznitev premoženja, označila za kršitev mednarodnega prava. Zahod je nekaterim Rusom premoženje v tujini zamrznil kot del sankcij, ki so odgovor na ruski napad na Ukrajino.

Če se Zahod ni držal načel demokracije, odprtega gospodarstva, zasebne lastnine in neodvisnosti sodstva, potem bomo to prepoznali in ustrezno ukrepali.

Maria Zakharova

V Rusiji je od začetka vojne v Ukrajini svoje poslovanje prekinilo več deset podjetij mednarodnih podjetij, vključno z britanskim naftnim velikanom BP, francoskim proizvajalcem avtomobilov Renaultom ter ameriško verigo s hitro prehrano McDonald’s.  

Ruski zakonodajalci so maja potrdili predlog zakona, ki bi vladi omogočil nacionalizacijo premoženja zahodnih podjetij, ki so Rusijo zapustila. Zakon še ni stopil v veljavo. 

O grozotah in odzivih v Ukrajini smo že poročali tudi, TUKAJ.

Foto: Nexta