Rusija po 100 dneh vojne ni dosegla nobenega od svojih strateških ciljev

V zadnji posodobitvi obrambne obveščevalne službe  je obrambno ministrstvo Velike Britanije govorilo o napredovanju vojne v Ukrajini v zadnjih 100 dneh. 

Poudarili so, da ruske sile svojih prvotnih ciljev, da bi zavzele Kijev in ukrajinska vladna središča niso dosegle. Rusija pa , da je po neuspehu prvotnega načrta prilagodila svojo operativno zasnovo, in se osredotočila na Donbas.

Rusija zdaj taktični uspeh dosega v Donbasu. Ruske sile so ustvarile in ohranile zagon. Zdi se, da trenutno nad ukrajinsko obrambo držijo premoč. Rusija zdaj nadzoruje več kot 90 % Luganska. V naslednjih dveh tednih bo nadzor verjetno dobila v celoti.

Rusija je nedavne taktične uspehe dosegla z znatnimi stroški virov ter s koncentracijo sile in ognja na en sam del celotne misije. Rusija ni bila sposobna ustvariti manevra ali gibanja na drugih frontah ali oseh, ki so vse prešle v obrambo.

Ko se ozremo v zadnje 100 dni, ne glede na prvotni načrt Rusije noben od strateških ciljev ni bil dosežen. Da bi Rusija dosegla kakršen koli uspeh, bi bilo potrebno v ruske sile nenehno vlagati veliko delovne sile in opreme. Zato bo vojna verjetno trajala še precej časa, je zapisalo britansko ministrsvo.

Vir: Euronews

Foto: Reuters