Rusija prevzela predsedovanje Varnostnemu svetu ZN, Ukrajinci nezadovoljni

ByAna Koren

1. aprila, 2023 , ,

Rusija je prevzela predsedovanje Varnostnemu svetu ZN, Ukrajinci nezadovoljni

Rusija je kljub pozivu Ukrajine članicam, naj blokirajo ruski prevzem, prevzela predsedovanje Varnostnemu svetu ZN. Vsaka od 15 članic Varnostnega sveta predsedovanje ZN po principu rotacije prevzame za en mesec. Ko je Rusija nazadnje sedela v Varnostnem svetu, februarja 2022, je začela invazijo na Ukrajino.

To pomeni, da Varnostni svet vodi država, za katere predsednika je bila razpisana mednarodna tiralica zaradi domnevnih vojnih zločinov. Mednarodno kazensko sodišče, ki ni institucija ZN, je prejšnji mesec izdalo nalog za aretacijo Vladimirja Putina. Kljub nasprotovanju Ukrajine so ZDA sporočile, da Rusiji, stalni članici Varnostnega sveta, ne bodo preprečile prevzema predsedovanja.

Rusi so napovedali razpravo o nadzoru orožja

Stalne članice Varnostnega sveta so ZDA, Velika Britanija, Francija, Kitajska in Rusija. Funkcija je večinoma proceduralna, vendar je ruski veleposlanik pri ZN Vasilij Nebenzija za rusko tiskovno agencijo TASS povedal, da namerava opraviti več razprav, vključno z eno o nadzoru orožja.

Rekel je, da bo razpravljal o “novem svetovnem redu”, ki bi “nadomestil enopolarnost”. Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je ocenil, da je ruska premestitev “najslabša prvoaprilska šala doslej” in “močan opomin, da je nekaj narobe z načinom delovanja mednarodne varnostne arhitekture”.

Zelenski je pozval k izključitvi Rusije iz Varnostnega sveta

Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak je dejal, da gre za “še eno kršitev mednarodnega prava. Entiteta, ki vodi agresivno vojno, krši norme humanitarnega in mednarodnega prava, uničuje listine ZN, zanika jedrsko varnost, ne more voditi ključni svetovni varnostni organ”.

Predsednik Volodimir Zelenski je lani izjavil, da je treba Varnostni svet reformirati ali razpustiti, in organ obtožil, da ni naredil dovolj korakov za preprečitev ruske invazije. Pozval je tudi k izključitvi Rusije iz Varnostnega sveta.

vir Foto: Wikimedia