Tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Ned Price Rusija je sporočil, da je Rusija sprejela prošnjo ZDA za srečanje med ameriškim državnim sekretarjem Anthonyjem Blinkenom in ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom.

Price je dejal, da Washington še vedno pričakuje, da bodo pogovori potekali v prihodnjih dneh, poroča Reuters. Blinken pa pravi, da bo načrtovani klic uporabil za pritisk na Lavrova. Pritisk, da se odzove na pomembno ponudbo, ki jo je administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna dala Moskvi. To je  zagotovo izpustittev ameriških državljanov – košarkarice Brittney Griner in marinca Paula Whelana. Griner in Whelan sta zaprta v Rusiji.

Bidnova administracija je po več mesecih notranje razprave Rusiji v zameno za Grinerjevo in Whelana, ponudila ruskega trgovca z orožjem Victorja Bouta. Bout v ZDA prestaja 25-letno zaporno kazen, za Grinerja in Whelana.

Zakharova: Brez rezultatov

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zakharova je navedla, da pogajanja o izmenjavi ujetnikov med Rusijo in ZDA potekajo že nekaj časa, a brez rezultatov. Zaharove pravi tudi, da je Lavrov izjemno zaposlen in da bo prošnjo za izmenjavo zapornikov obravnaval, ko bo imel čas.

Kdo sta Griner in Whelan?

Griner, 31-letna zvezdnica ženske nacionalne košarkarske zveze (WNBA). Med sezono lige je igrala v Rusiji. 17. februarja je bila pridržana na moskovskem letališču Šeremetjevo zaradi vložkov za vape, ki so vsebovali olje konoplje. Dvakratna dobitnica zlate olimpijske medalje je krivdo za obtožbe zoper njo priznala. Vendar zanika, da je nameravala kršiti rusko zakonodajo. Če bo spoznana za krivo, ji grozi do 10 let zapora.

Paul Whelan je nekdanji ameriški marinec ima ameriški, britanski, kanadski in irski potni list. Leta 2020 je bil zaradi domnevnega vohunjenja obsojen na 16 let zapora. Rusija je dejala, da so Whelana 28. decembra 2018 v hotelski sobi v Moskvi ujeli z zaupnimi informacijami. Agenti zvezne varnostne službe so ga pridržali. Whelan je vohunjenje zanikal in dejal, da je bil na tajni operaciji.

Foto: Reuters