Rusija trdi, da je sestrelila 50 ukrajinskih dronov

ByAna Koren

21. aprila, 2024 , , ,
Dron [Foto: Zajem zaslona, fotografija je simbolna]

Rusija trdi, da je sestrelila 50 ukrajinskih dronov

Po nedavni seriji napadov, ki so bili usmerjeni proti ruski energetski infrastrukturi, Rusija trdi, da je uspešno prestregla in uničila 50 ukrajinskih brezpilotnih letal. Napadi so potekali v soboto in zajeli več ruskih regij, vključno z Bryansk, Kursk, Tula, Smolensk, Ryazan, Kaluga ter okolico Moskve, s posebej težkim spopadom v Belgorodu, kjer je bilo sestreljenih 26 dronov.

Rusko obrambno ministrstvo je poročalo o tragičnih posledicah, vključno s smrtjo nosečnice in njenega nerojenega otroka, ter drugimi civilnimi žrtvami po eksplozijah, ki so izbruhnile med napadom. Prav tako je ministrstvo izrazilo, da so med napadi sestrelili tudi ukrajinsko lovsko letalo Suhoj Su-25, čeprav podrobnosti o tem dogodku niso bile podrobno razkrite.

Guvernerji prizadetih regij so poročali o več požarih, ki so zajeli ključne infrastrukturne objekte. Vladislav Šapša, vodja regije Kaluga, je potrdil, da je napad z dronom povzročil požar na eni izmed električnih postaj. Aleksander Bogomaz in Vasilij Anohin, guvernerja regij Bryansk in Smolensk, pa so izpostavili požare v objektih za gorivo in energijo.

Analitiki opozarjajo na okrepljene napade Ukrajine z brezpilotnimi letali na ruske rafinerije in naftne terminale v zadnjih mesecih, kar kaže na strateški premik v Kijevovih vojaških operacijah. Medtem ko se Ukrajina sooča s čakanjem na vojaško pomoč iz ZDA, njeni strokovnjaki za orožje intenzivno delajo na razvoju in izboljšavah svojih brezpilotnih letalnih sistemov.

Kljub težkim spopadom in izgubam, uradniki na obeh straneh ostajajo zadržani glede komentarjev na nedavne dogodke, pri čemer Ukrajina običajno ne komentira svojih napadov na rusko ozemlje. Celotna situacija poudarja naraščajočo intenzivnost in kompleksnost konflikta v regiji.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Zajem zaslona, fotografija je simbolna