Rusija je ukrajinskim silam, ki se skrivajo v kemični tovarni v mestu Severodoneck dejala, naj do danes zjutraj odložijo orožje. Rusija si tako prizadeva za prednost v boju za nadzor nad vzhodno Ukrajino.

Ukrajina medtem Zahod poziva naj ji pošlje več težkega orožja. Rusija je večino svojega težkega orožja skoncentrirala na vzhodu, v regiji Donbas. Slednje bo pomembna tema pogovorov obrambnih ministrov Nata, ki se bodo danes sestali v Bruslju.

Azot

V kemični tovarni Azot, kjer se ukrajinske sile že več tednov upirajo ruskemu bombardiranju in napadom, se po trditvah Ukrajine skriva tudi več kot 500 civilistov.

“Borci bi morali svoj nesmiselni upor ustaviti in odložiti orožje,” je za tiskovno agencijo Interfax povedal vodja ruskega Centra za upravljanje nacionalne obrambe Mihail Mizincev. Mizincev je dejal, da bi civiliste izpustili skozi humanitarni koridor.

Bombardiranje Azota je kot odmev obleganja jeklarne Azovstal v pristanišču Mariupol. Tudi tam se je več sto ukrajinskih borcev in civilistov zateklo v jeklarno pred ruskim obstreljevanjem. Sredi maja so se predali, odpeljali so jih v ruski pripor.

Napad na Severodoneck, mesto, ki je imelo pred vojno okoli 100.000 prebivalcev, je trenutno osrednja točka tega, kar imenujemo bitka za Donbas. Kijev poroča, da vsak dan ubijejo od 100 do 200 ruskih vojakov, več sto jih ranijo.

Iz Severodonecka Ukrajina še vedno poskuša rešiti civiliste. Ruske sile so uničile zadnji most čez reko do mesta Lisičansk, ki je pod ukrajinsko oblastjo.

Rusija o izgubah ne poroča. Zahodne države pravijo, da so izgube velike, saj želi Putin Kijev prisiliti, da bi Rusiji prepustil popoln nadzor nad provincama Lugansk in Doneck, skupaj znani kot Donbas.

Taktika boja se je v Severodonecku v zadnjih nekaj tednih večkrat spremenila. Rusija je najprej uporabila svojo topniško moč, da bi strla upor, nato pa je poslala kopenske čete na mestna območja, ki pa so ranljive za protinapade.

Ukrajina pravi, da Rusija po Donbasu s severa in vzdolž fronte blizu Bakhmuta na jugu, načrtuje napad na Slovensk. Ukrajinska vojska je sporočila, da je na jugu, v regiji Herson izvedla tri zračne napade na večjo koncentracijo vojakov, skladišče goriva in vojaško opremo.

Orožje

Ukrajinski predstavniki so ZDA in njihove zaveznike ponovno pozvali, naj pošljejo več in boljše topništvo, tanke, drone in drugo težko orožje.

Zahodne države so obljubile standardno NATO orožje, vključno z naprednimi ameriškimi raketami. A namestitev zahteva čas in Ukrajina bo za prehod na novo orožje potrebovala veliko podpore Zahoda.

Foto: Reuters

By A.K.

Komentar: