Ruske sile so razstrelile most čez reko, v Severodonecku, s čimer so prekinili eno od evakuacijskih poti za civiliste.

Severodoneck je postal epicenter bitke za nadzor nad ukrajinskim vzhodnim Donbasom. Deli mesta so bili v krvavih bojih dobesedno uničeni

“Ključni taktični cilj okupatorjev se ni spremenil: pritiskajo na Severodoneck. Tam potekajo hudo boji za vsak meter ozemlja,« je dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelensky. Ruska vojska posluša v Donbas napotiti rezervne vojaške sile, je dodal Zelensky.

Ukrajinske in ruske sile so se v nedeljo v Severodonecku še vedno borile od ulice do ulice, je dejal guverner province Lugansk Sergej Gaidai. Ruske sile so zavzele večino mesta. Ukrajinske čete še vedno nadzorujejo industrijsko območje in kemično tovarno Azot. “Na ozemlju tovarne Azot v Severodonecku je še približno 500 civilistov, od tega je 40 otrok. Včasih vojski uspe koga evakuirati,” je dejal Gaidai.

Rusi so uničili most čez reko Severski Donec, ki povezuje Severodoneck z mestom Lisičansk, je dejal Gaidai. Po tem dejanju ima Severodoneck le še enega od treh mostov.

“Če se bo po novem obstreljevanju most porušil, bo mesto dokončno odrezano. Severodocka ne bo mogoče zapustiti z vozilom,” je dejal Gaidai. Gaidai je opozoril na pomanjkanje sporazuma o premirju in dogovorjenih koridorjih za evakuacijo.

V Lisičansku je v ruskem granatiranju umrl šestletnik, je dejal Gaidai.

Kaj bi pomenil padec Severodonecka?

Padec Severodonecka, ki je na koncu ukrajinskega ozemlja v strateški regiji Lugansk, bi za Rusijo pomenil velik korak bližje enemu od ciljev, ki jim Putin pravi “posebna vojaška operacija”.

Ruske rakete so uničile tudi veliko skladišče z ameriškim in evropskim orožjem v regiji Ternopil na zahodu Ukrajine. Guverner Ternopola je dejal, da so bile rakete, ki so zadele mesto Čortkiv, izstreljene s Črnega morja.  Rakete so delno uničile vojaški objekt in ranile 22 ljudi. Guverner je še dejal, da tam ni bilo shranjenega orožja.

Moskva je ZDA in drugim državam, zaradi pošiljanja orožja Ukrajini zagrozila, da bo, če bo Zahod dobavil rakete dolgega dosega, napadla še druge cilje.

Ukrajina je pred kratkim ponovno zaprosila za več težkega orožja. Včeraj je ukrajinski generalštab na Facebooku sporočil, da se je general Valerij Zalužni, vodja ukrajinskih oboroženih sil, pogovarjal z generalom Markom Milleyjem, najvišjim ameriškim vojaškim častnikom in ponovil svojo zahtevo po več težkih topniških sistemih.

Vir: Reuters

Foto: Reuters