Rusija z brezpilotnimi letali na Ukrajino izvedla serijo napadov

ByAna Koren

11. februarja, 2024 , ,
Ukrajina [Foto: Pexels]

Rusija z brezpilotnimi letali na Ukrajino izvedla serijo napadov

Rusija je v nočnih urah izvedla serijo napadov z brezpilotnimi letali na prestolnico Kijev in južne dele Ukrajine, kar je privedlo do ranjenega civilista in poškodb na infrastrukturi, vključno s stanovanjskimi zgradbami in plinovodom v pristaniškem mestu Mikolajiv. Ukrajinska vojska je sporočila, da so njihovi sistemi zračne obrambe uspešno nevtralizirali večino napadalnih dronov.

Ukrajinske letalske sile so sporočile, da so njihovi sistemi zračne obrambe čez noč uspešno uničili 40 od 45 brezpilotnih letal tipa Shahed, ki jih je izstrelila Rusija. Serhiy Popko, vodja kijevske vojaške uprave, je preko aplikacije za sporočanje Telegram povedal, da je zračni alarm v prestolnici trajal skoraj dve uri. Vsi brezpilotni letalniki nad Kijevom so bili ob približevanju sestreljeni. Žrtev ali uničenja v prestolnici ali njeni bližini ni bilo. Nebo nad Kijevom je bilo za mirno razglašeno pred 4. uro zjutraj po lokalnem času.

V južnih regijah, predvsem nad regijo Mikolaiv, blizu Črnega morja, so ukrajinska južna vojaška poveljstva sporočila, da so njihovi sistemi zračne obrambe delovali več kot pet ur in uničili 26 brezpilotnih letal Shahed. Napadi na jugu so prizadeli civilno infrastrukturo, pri čemer je bil ranjen najmanj en civilist. Vojska je izpostavila, da so bili cilj napadov predvsem obalni pas infrastrukture in kmetijsko-industrijski objekti.

Padajoči ostanki sestreljenih dronov in udarni val so v Mikolaivu poškodovali stanovanjske zgradbe in plinovod, nad črnomorskim pristaniščem Odesa pa so bila sestreljena štiri brezpilotna letala. Poročil o dogajanju Reuters ni mogel neodvisno preveriti. Tako Rusija kot Ukrajina v zadnjih mesecih intenzivirata zračne napade, ki segajo stran od frontne črte, s poudarkom na napadih na kritično energetsko, vojaško in prometno infrastrukturo nasprotnika.

[Reuters]

Foto: Pexels;

Portal24