Rusija za teroristični napad obtožila ZDA, Združeno kraljestvo in Ukrajino

Teroristični napad v Moskvi [Foto: Zajem zaslona]

Rusija za teroristični napad obtožila ZDA, Združeno kraljestvo in Ukrajino

Direktor ruske zvezne varnostne službe (FSB), Aleksander Bortnikov, je ZDA, Združeno kraljestvo in Ukrajino obtožil za petkov napad na koncertno dvorano v Moskvi, kjer je bilo ubitih najmanj 139 ljudi. Trditve so bile podane kljub dejstvu, da je odgovornost za napad prevzela Islamska država. Ruski uradniki vztrajajo pri trditvah o vpletenosti Ukrajine in Zahoda, kljub ostremu zanikanju s strani Kijeva in potrdilom o odgovornosti skupine Islamska država s strani njene podružnice.

Bortnikov je, ne da bi podal dokaze, sledil obtožbam ruskega predsednika Vladimirja Putina in napad povezal z Ukrajino. Obenem pa je priznal, da so bili aretirani osumljenci radikalni islamisti. Kljub trditvam ISIS-a o odgovornosti za napad in informacijam ameriške obveščevalne službe ter Francije, ki kažejo na odgovornost te skupine, Putin vztraja pri domnevni vpletenosti Ukrajine. Predsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski je obtožbe ostro zavrnil. Putina pa je obtožil, da s tem poskuša zbuditi nacionalistično gorečnost.

Bortnikov je dodal, da bi lahko bile v napad vpletene tudi zahodne obveščevalne službe, pri čemer so ukrajinske službe imele neposredno vlogo. Ponovil je trditev, da so strelci po napadu poskušali pobegniti v Ukrajino, kar naj bi dokazovalo vpletenost Kijeva. Vendar je beloruski predsednik Aleksander Lukašenko z izjavo, da so se osumljenci skušali prebiti v Ukrajino zaradi strogega nadzora na beloruski meji, nekoliko omajal to trditev.

Moskovsko sodišče obtožilo štiri osumljence terorizma, trije priznali krivdo

Moskovsko okrožno sodišče Basmanny je v nedeljo obtožilo štiri moške terorističnih dejanj, povezanih z nedavnim napadom na koncertno dvorano Crocus City. Osumljenci, imenovani Dalerdžon Mirzojev, Saidakrami Račabalizoda, Šamsidin Fariduni in Muhammadsobir Fajzov, bodo do 22. maja v predkazenskem priporu, je na Telegramu sporočil uradni kanal moskovskega sodišča. Ruski mediji so poročali, da so vsi štirje državljani Tadžikistana, ki živijo v Rusiji… več tukaj.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Zajem zaslona