Rusija želi ponovno članstvo v Svetu ZN za človekove pravice

Rusija je ponovno v tekmi za sedež v Svetu Združenih narodov za človekove pravice (HRC), lani aprila je bila zaradi vojaškega napada na Ukrajino namreč suspendirana. Naslednje volitve, napovedane za 10. oktober bodo ključno merilo Rusije na mednarodnem prizorišču. Rusija bo tekmica Albaniji in Bolgariji za dve mesti, rezervirani za države srednje in vzhodne Evrope. Vsaka izmed 193 članic generalne skupščine ZN bo sodelovala v glasovanju v New Yorku.

BBC je razkril dokument, ki ga je Rusija razposlala članicam ZN, v katerem prosi za podpor. Rusija v dokumentu obljublja “ustrezne rešitve za vprašanja človekovih pravice”. V dokumentu Rusija med drugim izraža zaskrbljenost, da bi HRC postal “instrument, ki služi politični volji ene skupine držav.” Slednje pa se razume kot kritika Zahoda.

Diplomati opozarjajo, da je Rusija vodila agresivno kampanjo, vključno z obljubami pomoči manjšim državam v zameno za njihove glasove. Rusija upa, da bo povrnila nekaj mednarodne verodostojnosti po obtožbah kršenja človekovih pravic tako v Ukrajini kot znotraj svojih meja. Nedavno poročilo komisije HRC je razkrilo dokaze o vojnih zločinih, vključno z mučenjem in napadi na civiliste.

Posebna poročevalka ZN za Rusijo Mariana Katzarova je v ločenem poročilu navedla, da so se razmere človekovih pravic v Rusiji “znatno poslabšale”. Poudarek pri slednjem je na samovoljnih aretacijah in mučenju kritikov ruske invazije.

Načela sodelovanja

V svojem dokumentu Rusija izpostavlja, da želi “spodbujati načela sodelovanja in krepitev konstruktivnega medsebojno spoštljivega dialoga” v HRC. To je v kontrastu z odzivom Velike Britanije, ki “močno nasprotuje” ruskim prizadevanjem za ponovno pridružitev zaradi široko dokumentiranih zlorab in kršitev človekovih pravic s strani Rusije.

Poročilo kampanjskih skupin UN Watch, Fundacije za človekove pravice in Centra za človekove pravice Raoula Wallenberga je zaključilo, da je Rusija “nekvalificirana” za članstvo v HRC. Ruska vojna proti Ukrajini namreč še vedno poteka.

Tiskovni predstavnik britanskega zunanjega ministrstva je opozoril na “popoln prezir Rusije do dela sveta”. Medtem je David Lammy, zunanji minister v senci, komentiral, da bi bila ponovna izvolitev Rusije v HRC “žalitev samemu konceptu človekovih pravic” in bi škodovala verodostojnosti HRC.

Sklepno, ruska prizadevanja za ponovno pridružitev HRC postavljajo v ospredje širša vprašanja o odgovornosti in integriteti mednarodnih institucij ter njihovo sposobnostjo odzivanja na resne kršitve človekovih pravic.

vir Foto: Wikimedia

Portal24