Rusije vrnila 31 nezakonito odpeljanih ukrajinskih otrok (video)

ByAna Koren

9. aprila, 2023 , , ,
Ukrajina [Foto: Pexels]

Iz Rusije se je vrnilo 31 nezakonito odpeljanih ukrajinskih otrok (video)

V Ukrajino se je, potem ko so bili nezakonito odpeljani v Rusijo z območij pod nadzorom Moskve, vrnilo enaintrideset otrok, je na družbenih omrežjih objavila nevladna organizacija Rešimo Ukrajino.

“Pozdravljamo še 31 otrok, ki so bili nezakonito odpeljani v Rusijo z okupiranega ozemlja,” je zapisal Mikola Kuleba, vodja nevladne organizacije.

Otroke so v Rusijo odpeljali iz Harkova (na severovzhodu Ukrajine) in iz regije Herson (na jugu), so sporočili iz organizacije. Glavna naloga je boj, kot pravijo, proti deportaciji ukrajinskih otrok.

Po navedbah organizacije so otroci v petek s potovalkami in torbami, v spremstvu svojcev peš prestopili mejo, nato pa se vkrcali na avtobus in nadaljevali pot.

“FSB je 13 ur zasliševala ženske”

Kuleba je pohvalil “junaške matere”, ki so prišle iskat svoje otroke, in dejal, da je to najtežje poslanstvo organizacije doslej.

Starejša ženska, ki je prišla po svoja dva vnuka, je zaradi stresa umrla na cesti, je povedal. Na Facebooku je objavil, da je ruska varnostna služba (FSB) 13 ur zasliševala Ukrajinke.

Oblasti v Kijevu ocenjujejo, da je bilo od začetka invazije na Ukrajino 24. februarja 2022 ugrabljenih in odpeljanih v Rusijo več kot 16.000 ukrajinskih otrok. Mnogi so bili nameščeni v otroške domove.

Moskva trditve zavrača. Pravi, da je ukrajinske otroke reševala tako, da jih je odpeljala iz konfliktnega območja in pripravila načrt za njihovo vrnitev družinam.

Ukrajina: Ubitih je bilo 177.680 ruskih vojakov

Ukrajinsko obrambno ministrstvo trdi, da je bilo od začetka ruske invazije ubitih 177.680 ruskih vojakov in uničenih 7020 oklepnih bojnih vozil.

Estonski minister: Zahod mora podpreti Ukrajino, sicer ogroža varnost prihodnjih generacij

Zahod mora še naprej podpirati Ukrajino, sicer ogroža varnost naših prihodnjih generacij, je dejal estonski zunanji minister Urmas Reinsalu.

Reinsalu je v intervjuju za Kyiv Independent dejal, da bi bila ustavitev dobave orožja Ukrajini enaka sopodpisu odločitve, da bo Ukrajina izgubila na bojišču.

“Prepričan sem, da so vse države zainteresirane za mir, še posebej tiste države, ki so sosede Rusije, vendar je lažni mir le uvod v nove vojne. Zgodovina nas je tega naučila,” je dejal.

Francoska podružnica ruske televizije RT je šla v stečaj

Francosko sodišče je razglasilo stečaj francoske podružnice ruske televizije RT (prej Russia Today), je sporočil nekdanji predsednik kanala RT France.

“Sodišče v Nanterru je sprejelo odločitev o likvidaciji RT France, medijske družbe, ki Emmanuelu Macronu ni bila všeč od prvega dne in ki jo je EU pred letom dni sankcionirala zaradi konflikta v Ukrajini,” je sporočila Ksenia Fedorova.

V prihodnjih dneh bodo odpustili več kot 100 zaposlenih, je zapisala na Twitterju.

“Darja Trepova sodeluje s preiskovalci umora Vladlena Tatarskega”

Darja Trepova, obtožena terorističnega napada v kavarni v Sankt Peterburgu, v katerem je bil ubit ruski propagandist Vladlen Tatarski, sodeluje s preiskovalci, je poročala ruska tiskovna agencija TASS.

“Trepova sodeluje s preiskovalci. Vse njene izjave skrbno preverjajo preiskovalne in operativne skupine, v katerih sodeluje več deset policistov. Preiskava trenutno ugotavlja celoten krog domnevnih pomagačev in dela različne različice in motive terorističnega dejanja,” je za TASS povedal vir.

“Ruske sile so napadle ukrajinski energetski sistem z več kot 1200 raketami in droni”

Ruske sile so za napad na ukrajinski energetski sistem uporabile več kot 1200 raket in brezpilotnih letal, so sporočili iz ukrajinske energetske družbe Ukrenergo.

Od 1200 izstrelkov jih je 250 zadelo lokacije Ukrenerga. Izstrelki so povzročili škodo na 43 odstotkih ukrajinskega glavnega električnega omrežja, so sporočili iz podjetja. Vse termoelektrarne in hidroelektrarne so utrpele različne stopnje škode, so sporočili iz družbe.

“V najhladnejših šestih mesecih leta nam je sovražnik poskušal odvzeti električno in toplotno energijo z uničenjem energetske infrastrukture,” so sporočili iz Ukrenerga.

Stroški nujnih popravil energetskega omrežja bodo po sporočilu za javnost dosegli več kot milijardo dolarjev.

vir Foto: Pexels