Ruska dezinformacijska mreža širi svoje kremplje v Evropo

Foto: Pexels

Ruska dezinformacijska mreža širi svoje kremplje v Evropo

Ruska dezinformacijska mreža Pravda, ki ima korenine v časopisju iz obdobja Sovjetske zveze, kljub nasprotovanjem in poskusom ustavitve nadaljuje s širjenjem svojega vpliva po državah Evropske unije, kar potrjuje tudi novo poročilo Evropskega observatorija za digitalne medije (EDMO), neodvisne organizacije, ki je specializirana za preverjanje dejstev.

V začetku letošnjega leta je francoska agencija za nacionalno obrambo in varnost (SGDSN) prvič odkrila aktivnosti Pravde v okviru obsežne ruske dezinformacijske kampanje. Francoski strokovnjaki so razkrili mrežo spletnih strani, imenovanih “Portal Kombat”, ki je začela ustvarjati kopije Pravdinih spletnih strani v različnih evropskih jezikih, vključno s francoščino, nemščino, španščino in angleščino, da bi širila rusko propagando.

Po podatkih EDMO so v enem tednu od 20. do 26. marca ustvarili več spletnih mest Pravda v 19 državah EU, med njimi tudi v Grčiji, Italiji in Nizozemski. S temi novimi spletnimi stranmi pa niso bile neposredno pokrite vse države. Avstrija in Belgija so na primer imele druge medije, ki so prav tako lahko širili prokremeljske informacije.

Stotine člankov na uro

EDMO navaja, da ta spletna mesta citirajo ruske državne medije, kot sta Tass ali RIA, in pogosto uporabljajo proruske račune na Telegramu, ki objavljajo v lokalnih jezikih. Poročilo dodaja, da se v nekaterih primerih sklicujejo celo na legitimne vire, če ti podpirajo rusko stališče. Zanimivo je, da spletna mesta objavijo stotine člankov na uro, kar kaže na visoko stopnjo avtomatizacije.

Članki pogosto vsebujejo skupne proruske teme, na primer trditve o prisotnosti francoskih čet v Ukrajini ali teorije o tem, da zahodne elite “podpirajo globalno diktaturo, ki želi sprožiti tretjo svetovno vojno proti Rusiji”. Kljub temu je EDMO ugotovil, da je bil dejanski vpliv novih spletnih strani v ciljnih državah zelo majhen, skoraj neobstoječ.

Obstaja pa tudi bojazen, da bi se spletna mesta lahko uporabljala za ciljano dezinformacijsko kampanjo v obdobju pred bližajočimi se evropskimi volitvami. Poročilo sklepa, da je lahko slabotni učinek spletnih strani Pravda namerno zmanjšan, da bi preverili odzive in ukrepe lokalnih ter evropskih oblasti.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Pexels