Ruska enota GRU povezana s havanskim sindromom

ByMiha Kovač

1. aprila, 2024 , , ,
Foto: Pexels

Ruska enota GRU povezana s havanskim sindromom

V nedavni skupni preiskavi, ki jo je izvedel The Insider, so bili odkriti presenetljivi dokazi, ki povezujejo havanski sindrom (skrivnostno zdravstveno stanje) z dejanji ruske vojaške obveščevalne enote, znane kot GRU 29155. Po poročilu naj bi ta enota uporabljala napredno orožje z usmerjeno energijo za izvajanje ciljanih napadov na osebje ameriške vlade v tujini.

Havanski sindrom, ki je prvič pridobil mednarodno pozornost leta 2017, je do danes prizadel več kot sto ameriških uradnikov in njihovih družinskih članov, napotenih v različne dele sveta – od Havane na Kubi do Guangzhouja na Kitajskem in celo Washingtona, DC. Žrtve tega napada poročajo o simptomih, ki vključujejo kronične glavobole, vrtoglavico, tinitus, nespečnost, slabost in v nekaterih primerih trajno psihofiziološko okvaro, slepoto ali izgubo sluha. Mnoge od teh žrtev so bile zaradi posledic napada prisiljene upokojiti iz državne službe.

Poročilo The Insiderja razkriva, da so se prvi takšni napadi zgodili že leta 2014 v Frankfurtu, Nemčija, kar nakazuje, da je bilo orožje z usmerjeno energijo razvito skozi leta znanstvenih raziskav, ki segajo še v čas Sovjetske zveze. Zdravstvene posledice uporabe tega orožja so pogosto trajne in v nekaterih primerih močno izčrpavajoče.

Med opaznejšimi primeri je Joy, medicinska sestra in žena uradnika ameriškega veleposlaništva v Tbilisiju, ki je od leta 2021 trpela za vsakodnevnimi glavoboli. Joy je zaradi hitrega propadanja temporalne kosti prestala že dve operaciji, s še tretjo v načrtu – stanje, za katero njen nevrokirurg nima pojasnila.

Geolocirani operativci

V nedavni preiskavi, ki so jo skupaj izvedli The Insider, Der Spiegel in 60 Minutes, so bili geolocirani operativci, povezani z rusko vojaško obveščevalno enoto 29155, na različnih lokacijah po svetu tik pred ali ob času prijavljenih nenormalnih zdravstvenih incidentov. Ta enota, za razliko od drugih delov ruskih obveščevalnih služb, ni bila ustvarjena za tradicionalno vohunjenje, ampak se osredotoča izključno na nasilne vojaške operacije.

Nadaljnje odkritje je pokazalo, da so višji člani enote 29155 prejeli priznanja in napredovanja za svoje delo pri razvoju “nesmrtonosnega akustičnega orožja”. Slednje je termin, ki se v ruski obveščevalni in vojaški literaturi uporablja za opis naprav z usmerjeno energijo, ki oddajajo zvok ali radiofrekvence.

Po besedah nekdanjega uradnika Cie je primarna naloga enote 29155 “najti, popraviti in dokončati” – vse v podporo “imperialnim sanjam Vladimirja Putina”. Veliko žrtev teh napadov je imelo pomembno znanje ali izkušnje povezane z Gruzijo, Ukrajino ali Rusijo, regijami, ki so bile prizorišče “barvnih revolucij” v zadnjih dvajsetih letih, za katere Putin krivi Cio.

Raziskava nakazuje, da bi lahko imel Putin “razumen interes” za nevtralizacijo ameriških obveščevalcev, ki jih je smatral odgovorne za “izgubo” nekaterih nekdanjih sovjetskih satelitov ali delov imperija. Posebej po letu 2014 in ruski priključitvi Krima so bili ameriški uradniki, ki so delovali v Ukrajini za Cio, poročani kot žrtve AHI po celem svetu.

Zaskrbljujoča je tudi “skupina primerov havanskega sindroma” med veteranom veleposlaništva ZDA v Kijevu, kar je enega izmed njih prepričalo, da se je raje popolnoma umaknil iz Cie, kot da bi tvegal, da postane naslednja žrtev.

Dvoumen odziv ZDA

Poročilo o nenormalnih zdravstvenih incidentih (AHI) postavlja pod vprašaj tudi odziv ZDA na domnevne napade, ki so prizadeli ameriške uradnike. Marca 2023 je urad direktorja nacionalne obveščevalne službe (ODNI) izdal redigirano poročilo, v katerem trdi, da je “zelo malo verjetno”, da bi AHI povzročil tuji nasprotnik. Ta zaključek je sprožil šok in občutke izdaje med žrtvami napadov, ki so bili presenečeni nad izidom preiskave.

Žrtve in kritiki trdijo, da ta odziv kaže na nezmožnost obveščevalne skupnosti, da bi izvajala svoje osnovne funkcije, ali na namerno prikrivanje dejstev, da bi zavajali zaposlene in javnost. Leta 2021 je administracija predsednika Bidna sprejela Havanski zakon, ki zagotavlja odškodnino za potrjene žrtve AHI, kar kaže na priznanje problema na visoki vladni ravni.

Obstajata dve glavni teoriji, zakaj bi ameriška vlada morda želela prikriti pravo naravo teh napadov. Prva teorija predlaga, da bi polno razkritje obveščevalnih podatkov lahko prepričalo ameriško javnost, da je Rusija izvedla vojno dejanje. Druga teorija medtem nakazuje, da bi priznanje, da je havanski sindrom posledica napada tujega nasprotnika, lahko negativno vplivalo na zaposlovanje v CIA ali State Department.

Če bi se izkazalo, da za AHI stoji Kremelj, bi to po mnenju poročila lahko pomenilo eno od največjih strateških zmag Vladimirja Putina nad ZDA, saj bi onesposobitev ameriških regionalnih obveščevalnih strokovnjakov predstavljala pomemben udarec za ameriške obveščevalne zmogljivosti.

[Vir: The Kyiv Independant]; Portal24; Foto: Pexels