Ruska organizacija Dialog vpletena v širjenje lažnih novic

ByAna Koren

18. septembra, 2023 , ,

Ruska organizacija Dialog vpletena v širjenje lažnih novic

ANO Dialog, neprofitna organizacija iz Rusije, ki jo financira moskovsko ministrstvo za informacije in tehnologijo in je na seznamu EU za širjenje propagande, je v letu 2023 prejela več denarja od države kot največji TV kanal v Rusiji, kaže preiskava neodvisnih ruskih medijev Meduza, Važne piče in Zvono. Organizacija, ki jo vodi Vladimir Tabak, diplomirani novinar in podjetnik, je samo v letu 2023 iz proračuna ministrstva za digitalni razvoj prejela devet milijard rubljev.

Tabak, ki je na čelu Dialoga od leta 2021, je znan po svojem sodelovanju na konferencah, kjer govori o problemih širjenja dezinformacij in lažnih novic. Znann je tudi po izdaji erotičnega koledarja ob 58. rojstnem dnevu Vladimirja Putina leta 2010. Nekdanji sošolci in kolegi ga opisujejo kot “majorja,” “lenuha” in “sluzavca.” Novinarka in aktivistka Nastja Krasilnikova medtem poudarja, da ni presenečena nad Tabakovim vpletenostjo v koledar, saj je bil vedno zelo opazen in elegantno oblečen, vendar ni nikoli sodeloval pri fakultetnih dejavnostih.

Tabakova kariera je napredovala s pomočjo visokih uradnikov, kot sta Vladislav Surkov in Sergej Kirijenko, prvi namestnik vodje predsedniške administracije, kar je omogočilo njegovo imenovanje za direktorja Dialoga.

Preiskava razkriva, da je Dialog sodeloval v propagandni kampanji ustvarjanja lažnih novic na Telegram kanalih pod njihovim nadzorom. Ta kampanja se je začela nekaj mesecev po začetku invazije na Ukrajino, ko je Dialog organiziral sestanek s predstavniki Readovka in Masha, enega največjih Telegram kanalov v Rusiji. Na sestanku so se udeleženci dogovorili za ustvarjanje lažnih novic, med katerimi so bile tudi novice o ukrajinski vojski, ki prodaja svoje nagrade na eBayu, švicarskih nepremičninah predstavnikov ukrajinske vlade, množični mobilizaciji žensk v Ukrajini in tabletah za povečanje agresije, ki jih uživajo ukrajinski vojaki. Pri ustvarjanju teh lažnih novic je sodelovalo najmanj 60 ljudi.

vir Foto: Meduza Portal24