Ruska vojska: tarča napadov je bila tovarna brezpilotnih letal

ByAna Koren

2. januarja, 2023 , ,
Uničen ruski tank, vojna v Ukrajini [Foto: Pexels]

Ruska vojska: V napadih na predvečer novega leta je bila tarča tovarna brezpilotnih letal

Ruska vojska je v nedeljo sporočila, da je v napadih na ukrajinska mesta, vključno s Kijevom v soboto, ciljala na tovarne za proizvodnjo brezpilotnih letal da bi preprečila načrtovane teroristične napade.

“Dne 31. decembra 2022 so ruske oborožene sile izvedle natančen zračni napad velikega dosega na ukrajinske obrambne industrijske obrate, vključene v proizvodnjo napadalnih brezpilotnih letal, ki se uporabljajo za izvajanje terorističnih napadov na Rusijo,” je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

“Preprečeni so bili načrti kijevskega režima za izvedbo terorističnih napadov na Rusijo v bližnji prihodnosti,” so izrazili zadovoljstvo na ministrstvu. Operacije ukrajinske vojske na ruskem ozemlju ali napade na njene objekte v Ukrajini Moskva pogosto imenuje terorizem.

Ruska vojska je ob tem sporočila, da nadaljuje ofenzivo v regiji Donecka na vzhodu Ukrajine, kjer trenutno potekajo največji spopadi. V sobotnih ruskih napadih na Kijev in druga ukrajinska mesta so bili po zadnjih podatkih ukrajinskih oblasti ubiti najmanj trije ljudje, 50 pa ranjenih.

ISW: Rusi izčrpavajo svoje topniške rezerve

Inštitut za preučevanje vojne (ISW) je poročal, da bodo ruske sile verjetno izčrpale svoje topniške rezerve. Zdaj se bodo trudili vzdrževati trenutni tempo operacij v delih Ukrajine.

Ameriški ISW je v analizi krize v Ukrajini dejal, da bi omejitve streliva verjetno delno preprečile ruskim silam, da bi v bližnji prihodnosti ohranile visok tempo operacij na območju Bakhmuta.

Izčrpavanje zalog artilerijskega streliva ruske vojske verjetno vplivalo na njihovo sposobnost izvajanja odmevnih operacij drugje v Ukrajini.

V zadnjih nekaj mesecih se je Rusija še naprej soočala z vrsto vojaških neuspehov. Putin je septembra odredil delno mobilizacijo v Rusiji. Novembra so se ruske sile umaknile iz Hersona, edinega večjega mesta, ki so ga zavzele.

Vzhodno mesto Bahmut je zdaj postalo žarišče spopadov in bitka v tem mestu je postala ena najhujših doslej. Nekateri vojaški analitiki pravijo, da Bahmut nima velike strateške vrednosti, drugi pa trdijo, da bi njegovo zavzetje odprlo pot do Slovjanska in Kramatorska – dveh pomembnih industrijskih središč.

Svetovalec Zelenskega: Rusija skuša pobiti čim več civilistov v Ukrajini

Svetovalec Zelenskega Mihajlo Podoljak pravi, da Rusija nima več vojaških ciljev in poskuša pobiti čim več civilistov.

Podoljak je na Twitterju zapisal, da obstreljevanje ukrajinskih ozemelj v noči z 31. decembra na 1. januar govori o ponovni spremembi vrste vojne.

Rusija od oktobra izvaja obsežne napade z raketami in brezpilotnimi letali na ukrajinsko energetsko infrastrukturo, mesta PA S TEM pahne v temo in mraz.

Moskva pravi, da so napadi namenjeni zmanjšanju zmožnosti Ukrajine za boj, medtem ko Kijev pravi, da nimajo vojaškega namena in so namenjeni škodi civilistom.

Novoletni nagovor Zelenskega

Zelenski je imel svoj prvi novoletni govor v vojni nekaj trenutkov, preden je Rusija začela nove raketne napade na Kijev.

“Za vse nas želim eno stvar, to je zmago. Upam, da bo letos ponovno osvobojena celotna Ukrajina v mejah iz leta 1991. Za to smo se pripravljeni boriti. Zato je vsak od nas tukaj. Zato sem tukaj,” je dejal. Zelenski je video sporočilo tudi sklenil z vzklikom “Slava Ukrajini”.

Foto: Pexels (fotografija je simbolična)