Ruske rakete prestrelile ukrajinska mesta

ByAna Koren

10. marca, 2023 , ,
Ukrajinski vojak [Foto: Pexels]

Ukrajinski analitik: Rusi so zasedli novo četrt v Bahmutu, to je kritično

Ruske rakete so včeraj zgodaj zjutraj prestrelile mesta po Ukrajini, tudi prestolnico Kijev, črnomorsko pristanišče Odesa in drugo največje mestom Harkov. Ukrajinske sile medtem še naprej odbijajo težkeruske napade na oblegano mesto Bakhmut. Rakete so zadele veliko število tarč, vključno z mesti, ki se raztezajo od Žitomirja, Vinice in Rivna na zahodu do Dnjepra in Poltave v osrednji Ukrajini, so povedali uradniki. Poročil o žrtvah za zdaj ni.

Župan Kijeva Vitalij Kličko je dejal, da so bile eksplozije zabeležene v jugozahodnem delu mesta in da so reševalne službe na terenu. Nekateri prebivalci so poročali o izpadih elektrike.

Ukrajinci pravijo, da so odbili Ruse v Bahmutu

Guverner regije Odesa Maksim Marčenko je na Telegramu povedal, da je bil v velikem raketnem napadu zadet energetski objekt v pristaniškem mestu in prekinil elektriko. Prizadeta so bila tudi stanovanjska območja. Guverner regije Harkov Oleh Sinehubov je dejal, da je mesto in regijo prizadelo 15 napadov, tarče pa so vključevale infrastrukturo. O drugih stavkah so poročali v osrednjem mestu Dnipro in regijah po državi.

Pozno v sredo je ukrajinska vojska sporočila, da so njene sile odvrnile intenzivne ruske napade na vzhodno rudarsko mesto Bahmut. Rusija medtem trdi, da nadzoruje njegovo vzhodno polovico.

Med ruševinami mesta medtem divja ena najbolj krvavih bitk v celoletni vojni. Ukrajinske sile – za katere se je prejšnji teden zdelo, da se pripravljajo na taktični umik – so ostale in branijo mesto. “Sovražnik je nadaljeval z napadi in ne kaže znakov popuščanja v napadu na mesto Bahmut,” je na Facebooku objavil generalštab oboroženih sil Ukrajine. “Naši branilci so odbili napade na Bahmut in okoliška naselja.”

Ukrajinski vojaški in politični voditelji zdaj govorijo o tem, da bi obdržali položaj in povzročili Rusom čim več izgub, da bi zmanjšali njihovo bojno sposobnost.

Predsednik Volodimir Zelenski je v video nagovoru dejal, da je bitka za Bakhmut in okoliško regijo Donbas “naša prva prednostna naloga”. V ločenem intervjuju za CNN je dejal: “Mislimo, da je Rusija začela svojo ofenzivo v smeri Donbasa.” To je žaljivo. Gre za počasno napredovanje, ker nimajo dovolj moči.«

Prigožin se je včeraj pohvalil z novim uspehom

Jevgenij Prigožin, vodja ruske skupine plačancev Wagner, je dejal, da so njegovi borci zavzeli vzhodni del Bakhmuta. Če je to res potem, ruske sile nadzorujejo skoraj polovico mesta v dragi vojaški akciji za svojo prvo večjo zmago po mesecih. “Vse vzhodno od reke Bahmutka je popolnoma pod Wagnerjevim nadzorom,” je dejal Prigožin.

Reka prečka Bakhmut, na robu ukrajinske province Doneck, ki je že v veliki meri pod rusko okupacijo. Središče mesta se nahaja na zahodni strani reke. Prigožin je pred tem objavil trditve o prezgodnjem uspehu. Reuters stanja na terenu ni mogel preveriti.

Ukrajinski vojaški analitik Oleh Ždanov je dejal, da so Rusi poleg okrožja Zabahmutka na vzhodnem obrobju Bahmuta zavzeli še okrožje Iljinivka na severni strani.

“Razmere so kritične,” je dejal v video komentarju in dodal, da ruske sile napredujejo tudi blizu Avdiivke, južno od Bahmuta, pa tudi severno okoli Svatova.

Rusija nenehno pošilja nove sile

Rusija je v boj poslala nove sile, je pred srečanjem obrambnih ministrov Evropske unije v Stockholmu dejal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. “Utrpeli so velike izgube, a hkrati ne moremo izključiti možnosti, da bi Bahmut v prihodnjih dneh padel,” je dejal Stoltenberg.

Obrambni ministri EU so se dogovorili, da bodo dobavo topniških granat pospešili. Prav tako bodo za pomoč Urajini kupili več granat za pomoč ukrajinski vojski. Slednja granate porablja hitreje, kot jih lahko proizvedejo njeni zavezniki.

Po načrtu bi države EU prejele milijardo evrov finančne spodbude za pošiljanje več svojih artilerijskih raket v Kijev. Z drugo milijardo evrov pa bi financirali skupno nabavo novih granat.

Rusija je priključila skoraj 20 odstotkov ozemlja Ukrajine. Zavzetje Bakhmuta bi pomenilo korak k zavzetju celotne industrijske regije Donbas na njeni meji.

Pričakuje se ukrajinska protiofenziva

Zahodni analitiki pravijo, da ima Bahmut majhno strateško vrednost, čeprav bi bilo njegovo zavzetje spodbuda za ruskega predsednika Vladimirja Putina in njegovo vojsko po vrsti neuspehov v, kot pravijo, njihovi “posebni vojaški operaciji”. Rusija svojo invazijo na Ukrajino vidi kot odgovor na grožnje svoji varnosti.

Kijev pravi, da bi izgube, ki jih je utrpela Rusija v bitki pri Bakhmutu, lahko odločile za potek vojne, pri čemer naj bi Ukrajina, ko se vreme izboljša in bo prejela več zahodne vojaške pomoči, vključno s tanki, sprožila protiofenzivo.

Ukrajinski vojaški dron je medtem pokazal razsežnost uničenja v Bahmutu, snemal goreče stavbe in dim, ki se je valil iz stanovanjskih območij.

Irina Vereščuk, podpredsednica ukrajinske vlade, je dejala, da je v Bahmutu ostalo manj kot 4000 civilistov, vključno z 38 otroki. Ped vojno je bilo tam okoli 70.000 ljudi.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Ruski bloger, ki je končal v zaporu: Proti vojni je v Rusiji več milijonov ljudi

Ruski bloger je obsojen, ker je po mnenju ruskih oblasti, “širil dezinformacije o oboroženih silah”. Za Sky News je povedal, da “Rusija ni Putin”. Dmitrij Ivanov je bil zaradi objave vsebine na Telegramovem protestnem kanalu za študente Moskovske državne univerze obsojen na več kot osem let zapora… več tukaj.