Ruske sile so iz Severodonecka prerezale še zadnje poti za evakuacijo državljanov. Uničen je še zadnji most. V mestu so ostali ujeti civilisti, brez možnosti za dostavo humanitarnih potrebščin, je dejal regionalni guverner Sergej Gaidai. Pod ruskim nadzorom je 70 odstotkov mesta.

Ukrajina je Zahod znova prosila za nujne pošiljke težkega orožja za pomoč pri obrambi Severodonecka. Kijev za to mesto pravi, da bi lahko bil ključ do bitke za vzhodno regijo Donbasa in poteka vojne.

Predsednik Volodimir Zelensky je včeraj dejal, da bo bitka za vzhodni Donbas postala ena najbolj brutalnih v evropski zgodovini. Regija obsega provinci Lugansk in Doneck, zasedajo jo ruski separatisti.

Glavni cilj Rusije je »zaščititi«« Doneck in Lugansk, je včeraj dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, potem ko je vodja ene od separatističnih skupin zaprosil za dodatne sile.

Predsednikov svetovalec Mihail Podoljak, je včeraj dejal, da Ukrajina med drugim težkim orožjem potrebuje 1000 havbic, 500 tankov in 1000 brezpilotnih letal.

Moskva je v zadnjem od več poročil dejala, da je uničila ameriško in evropsko orožje in opremo. Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so zadele cilj v bližini železniške postaje v Udahne severozahodno od Donecka. Zadele naj bi opremo, ki je bila dostavljena ukrajinskim silam.

Ukrajinsko notranje ministrstvo je na Telegramu sporočilo, da je Udahne v noči z nedelje na ponedeljek prizadel ruski napad. Ali je bilo orožje dejansko tarča napada niso navedli.

MARIUPOL

Ruska tiskovna agencija RIA je citirala tiskovnega predstavnika proruskih separatistov Eduarda Basurina, ki je dejal, da so ukrajinske enote blokirane v Severodonecku. Morale se bodo predati ali umreti.

Damien Magrouj, tiskovni predstavnik Mednarodne legije za obrambo Ukrajine, ki se nahajajo v Severodonecku, da bodo razmere postale podobne Mariupolu. “Velik žep ukrajinskih branilcev, odrezanih od preostalih ukrajinskih čet”.

Med padcem Mariupola prejšnji mesec je bilo v jeklarni Azovstal več tednov ujetih več sto civilistov in hudo ranjenih ukrajinskih vojakov.

Vir: Reuters

Foto: Reuters/Maxar