Ruski diplomat, ki je bil razglašen za persono non grata zapustil Slovenijo

Rusko veleposlaništvo v Sloveniji [Foto: Rusko veleposlaništvo v Sloveniji/Facebook]

Ruski diplomat, ki je bil razglašen za persono non grata zapustil Slovenijo

Slovensko zunanje ministrstvo je potrdilo, da je ruski diplomat Sergej Lemešev, ki je služil kot namestnik vojaškega atašeja na ruskem veleposlaništvu v Ljubljani, zapustil Slovenijo, navaja 24ur. Izgon podpolkovnika Sergeja Lemeševa, ki je bil razglašen za persono non grata, je bil odziv na povečanje ruskih propagandnih aktivnosti v Sloveniji. Odločitev o izgonu je sprejel državni sekretar v kabinetu predsednika vlade za mednarodne zadeve in nacionalno varnost, Vojko Volk, ki je navedel opravljanje aktivnosti, neskladnih z diplomatskim statusom Lemeševa, kot glavni razlog za izgon.

Lemešev, ki je v Sloveniji opravljal svoje dolžnosti štiri leta in pol, je bil izgnan v skladu z 9. členom Dunajske konvencije o diplomatskih odnosih, ki omogoča razglasitev diplomatov za nezaželene osebe v primeru neskladja z njihovimi uradnimi dolžnostmi, poroča 24ur. Ruska ambasada ob izgonu svojega diplomata ni podala uradnega komentarja, je pa izrazila pričakovanje glede možnih povračilnih ukrepov Moskve, vključno z možnostjo izgona slovenskih diplomatov iz Rusije. Kljub temu slovensko zunanje ministrstvo do sedaj ni prejelo nobenih obvestil o takšnih ukrepih s strani Rusije.

Izgon sledi vzorcu odnosov med Rusijo in številnimi evropskimi državami po začetku ruske invazije v Ukrajino februarja 2022, ko so bile številne diplomatske predstavnike Moskve razglašene za nezaželene ali pa so države zahtevale zmanjšanje ruskih diplomatskih misij na svojih tleh.

[Vir: 24ur]; Portal24; Foto: Rusko veleposlaništvo v Ljubljani FB