Ruski FSB aretiral novinarja Wall Street Journala

ByAna Koren

30. marca, 2023 , ,

V Rusiji aretirali novinarja Wall Street Journala

Ruska varnostna služba (FSB) je sporočila, da so v mestu Jekaterinburg zaradi suma vohunjenja, pridržali dopisnika ameriškega časnika Wall Street Journal Evana Gershkovicha, je poročala tiskovna agencija Interfax.

FSB je v izjavi, ki jo je posredoval Interfax, navedel, da je “ustavil nezakonite dejavnosti ameriškega državljana Evana Gershkovicha, rojenega leta 1991, dopisnika moskovske podružnice ameriškega časnika Wall Street Journal, akreditiranega pri ruskem zunanjem ministrstvu. Osumljen vohunjenja za interese ameriške vlade.” 

Ameriški časnik primera še ni komentiral. 

“Ameriška stran je Gerškoviča zadolžila za zbiranje informacij o dejavnostih enega od podjetij vojaško-obrambnega kompleksa,” je zapisano v izjavi. Dokazov niso navedli.

Rusija bo še naprej obveščala ZDA o izstrelitvah balističnih raket

Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov je dejal, da bo Moskva kljub prekinitvi zadnjega sporazuma o nadzoru jedrskega orožja med državama ZDA še naprej obveščala o medcelinskih balističnih raketah (ICBM).

Predsednik Vladimir Putin je prejšnji mesec sporočil, da Rusija začasno prekinja sodelovanje v novem START-u in takoj podpisal zakon v ta namen. Novi START, ki sta ga leta 2010 podpisala ameriški predsednik Barack Obama in ruski kolega Dmitrij Medvedjev, omejuje število strateških jedrskih konic, ki jih lahko namesti vsak podpisnik.

ZDA so se odzvale z napovedjo, da bodo z Moskvo prenehale deliti nekatere informacije o svojih jedrskih silah.

Rjabkov je še dejal, da se je Rusija kljub prekinitvi prostovoljno zavezala, da bo spoštovala osrednje količinske omejitve, ki jih določa ta pogodba. Prav tako bodo nadaljevali z izmenjavo informacij v skladu s sporazumom iz leta 1988.

“To je to. Naše stališče ni odvisno od tega, ali nam Američani predajo svoje podatke ali ne,” je takrat dejal Rjabkov. ZDA so prejšnji mesec izjavile, da je odločitev o prekinitvi pokazala, da Rusija ni odgovorna jedrska sila.

Washington trdi, da Putin svojo odločitev utemeljuje s tem, da je Zahod neposredno vpleten v ukrajinske napade na baze ruskih strateških bombnikov globoko na ruskem ozemlju. Washington za trditve predložil nobenih dokazov.

Sporočilo EU Kitajski

Kitajska mora imeti vlogo pri pritisku za dosego miru v Ukrajini. Njena vloga v konfliktu bo ključna pri oblikovanju odnosov z Evropsko unijo, je dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Kitajska ima kot stalna članica Varnostnega sveta Združenih narodov odgovornost, da igra konstruktivno vlogo pri spodbujanju k miru. Prizadevanje temelji na ozemeljski celovitosti Ukrajine, skupaj z umikom invazijskih ruskih sil, je dodala.

“Vsak mirovni načrt, ki dejansko utrjuje rusko priključitev delov Ukrajine, preprosto ni izvedljiv načrt. Glede tega moramo biti pošteni. Kako bo Kitajska še naprej komunicirala, bo odločilen dejavnik za napredek odnosov med EU in Kitajsko,” je dejala Von der Leyen.

vir Foto: Instagram