Kremelj priznava: Posebna vojaška operacija v Ukrajini postala vojna

ByA.K.

23. marca, 2024 , ,
Foto: Pexels

Kremelj priznava: Posebna vojaška operacija v Ukrajini postala vojna

Več kot dve leti po začetku invazije na Ukrajino, ki se je začela 24. februarja 2022, je Kremelj v nedavnih izjavah priznal, da se Rusija počuti kot da je v “vojni”. To razkritje predstavlja oster odmik od prejšnjih trditev, v katerih je bila operacija označena zgolj kot “posebna vojaška operacija” z namenom “demilitarizacije in denacifikacije” Ukrajine. Ta izraz je namigoval na omejen obseg delovanja, vendar so nedavne pripombe iz Kremlja razkrile, da je uporaba izraza “vojna” zdaj sprejemljiva in celo potrebna za opis situacije.

Dimitrij Peskov, tiskovni predstavnik Kremlja, je v intervjuju za tednik Argumenti in Fakta pojasnil, da se je situacija razvila v vojno takoj, ko so se zahodne države vpletle in podprle Ukrajino. “Da, začelo se je kot posebna vojaška operacija, a to je za nas postalo vojno,” je dejal Peskov. Peskov je pri tem poudaril potrebo po razumevanju in notranji motivaciji med ruskim prebivalstvom.

Sprememba retorike sovpada s ponovno izvolitvijo ruskega predsednika Vladimirja Putina za dodatnih šest let in nedavnim poročanjem o največjem ruskem napadu na ukrajinsko energetsko infrastrukturo od začetka vojne. Zdi se, da Kremelj s temi izjavami nakazuje pripravljenost na dolgotrajnejšo vojno z Združenimi državami Amerike in njihovimi zavezniki.

Izraz vojna uporabljajo tudi uradniki

Ruski uradniki so začeli pogosteje uporabljati izraz “vojna”, kar kaže na priznanje, da bo konflikt trajal dlje, kot so sprva predvidevali. Ta sprememba daje ruskim oblastem več prostora za manevriranje doma, omogoča sprejemanje odločitev, značilnih za vojno, in potencialno nadaljnjo mobilizacijo, kot trdijo analitiki.

Tatiana Stanovaya, ustanoviteljica analitičnega podjetja R.Politik, je poudarila, da je “posebna vojaška operacija” (SMO) de facto že dolgo časa obravnavana kot vojna, vendar je priznanje tega s strani Kremlja predstavljalo psihološko mejo, ki omogoča drugačne zahteve do prebivalstva in elit. Mark Galeotti, avtor več knjig o Putinu in Rusiji, je poudaril pomen “notranje mobilizacije” in potrebo, da vsak Rus sprejme vojno miselnost, v kateri ni srednje poti med biti domoljub ali izdajalec po Putinovi definiciji.

Kljub temu Peskov pojasnjuje, da so ruska dejanja v Ukrajini doma še vedno pravno opredeljena kot “posebna vojaška operacija”. Vendar pa je poudaril, da je konflikt za Rusijo de facto postal vojna zaradi vse večje neposredne vpletenosti zahodnih držav.

Rusija trenutno zaseda skoraj petino Ukrajine, vključno s Krimom, ki si ga je nezakonito priključila leta 2014. Konflikt je zahteval več deset tisoč življenj, tako med vojaki kot med civilisti, zaradi neprestanih napadov z raketami in brezpilotnimi letalniki. Peskov je izpostavil, da je cilj Rusije “osvoboditi” svoje “nove regije”, kar bi zagotovilo varnost ljudem v teh območjih, čeprav Rusija teh regij ne nadzira v celoti. Dodal je, da Rusija ne more dopustiti obstoja države na svojih mejah, ki bi uporabila kakršno koli metodo za nadzor nad Krimom.

Kijev vztraja, da je ruska priključitev štirih regij nezakonito prilaščanje ozemlja in je odločen povrniti Krim, ki ga je Rusija zavzela leta 2014, s čimer nakazuje nadaljevanje in potencialno eskalacijo konflikta v prihodnosti.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Pexels