Ruski napad na Harkov: Zelenski napad označil za “manifestacijo ruske norosti”

ByAna Koren

26. maja, 2024 , ,
Napad na trgovski center v Harkovu [Foto: Zajem zaslona]

Letalski napad v Harkovu: Zelenski napad označil za “manifestacijo ruske norosti”

V ruskem napadu 25. maja na hipermarket gradbenega materiala v Harkovu je bilo ubitih najmanj 11 ljudi, 40 pa jih je bilo ranjenih, je poročal guverner regije Oleh Syniehubov. V objavi na Telegramu je Syniehubov pojasnil, da sta dve ruski vodeni bombi zadeli stavbo, pri čemer sta ubili dva človeka in povzročili požar, ki je zajel 15.000 kvadratnih metrov.

“Rusija je namerno zadela civilni objekt sredi vikenda,” je dejal ukrajinski minister za notranje zadeve Ihor Klimenko.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je izrazil zaskrbljenost, da bi lahko bilo v trgovini več kot 200 ljudi. Letalski napad je označil za “manifestacijo ruske norosti” in pozval zahodne države, naj Ukrajini zagotovijo sisteme protizračne obrambe. “Ko povemo svetovnim voditeljem, da Ukrajina potrebuje ustrezno zaščito zračne obrambe. Dobesedno govorimo o tem, kako ne dovoliti takšnih terorističnih napadov,” je dejal Zelenski v objavi na X. Dodal je, da so “samo norci, kot je [ruski predsednik Vladimir] Putin, sposobni ubijati in terorizirati ljudi na ta način.”

Druga bomba je padla na park

Poleg tega je druga bomba padla v osrednji mestni park, je povedal župan Harkova Ihor Terekhov. Regija Harkov, ki se nahaja približno 20 kilometrov od ruske meje, je v zadnjih tednih priča povečanemu številu napadov s strani moskovskih enot, ki so zavzele več vasi na tem območju kot del širšega napada. Analitiki pravijo, da ruske sile morda poskušajo priti v doseg topništva mesta Harkov.

Ukrajinske oblasti so od začetka ofenzive 10. maja iz regije evakuirale več kot 11.000 ljudi. Zdi se, da je ruski napad na Harkov del nove usklajene ofenzive, ki vključuje tudi testiranje ukrajinske obrambe v regiji Doneck južneje, kjer je rusko obrambno ministrstvo v soboto sporočilo, da so njegove sile zavzele vas Arkhanhelske. Poleg tega so izvedli vdore v severni regiji Sumy in Chernihiv.

Ruski predsednik Vladimir Putin je dejal, da skuša vojska Kremlja ustvariti “tamponsko cono” v regiji Harkova, da bi preprečila ukrajinske čezmejne napade.

[Vir: Euronews, Kyiv Independant]; Portal24; Foto: Zajem zaslona