Ruski napadi ohromili ukrajinsko elektroenergetsko omrežje

Elektrika [Foto: Freepik]

Ruski napadi ohromili ukrajinsko elektroenergetsko omrežje

Vse močnejši napadi ruskih sil na ukrajinsko energetsko infrastrukturo so Kijev prisilili k uvedbi redukcij elektrike po vsej državi. Tedni ruskih napadov na ukrajinsko elektroenergetsko omrežje so voditelje te od vojne opustošene države prisilili, da so uvedli vsesplošne izpade elektrike.

Obstajajo opozorila, da bi se lahko pomanjkanje brez ustrezne obrambe za Ukrajino še poslabšalo, zlasti ko povpraševanje skokovito naraste, in sicer pozno poleti in pozimi. Ruski zračni napadi, ki ciljajo na omrežje od marca, so vrnili izpade elektrike v Kijev, ki jih ni doživel že od prvega leta vojne. Aprilski napad je poškodoval največjo termoelektrarno v ukrajinski prestolnici, obsežen napad 8. maja pa je prizadel objekte za proizvodnjo in prenos električne energije v več regijah.

Zunanji minister Dmitro Kuleba je dejal, da je poškodovana polovica ukrajinskega energetskega sistema. Celotni stanovanjski bloki v prestolnici so bili brez elektrike, saj je kijevska vojaška uprava sporočila, da je vsaj 10 odstotkov potrošnikov odklopljenih. Za mnoge je to okus tega, kar se lahko zgodi, če Ukrajina pred zimo ne bo našla drugih virov električne energije.

Napadom ni videti konca

Ukrajinski minister za energijo Herman Haluščenko je pojasnil, da napadom na električno omrežje ni videti konca in brez načina za ustrezno obrambo pred njimi ni hitrih rešitev za pomanjkanje električne energije. Ukrajina prosi zahodne zaveznike za več sistemov zračne obrambe in rezervnih delov za popravilo svojih obratov iz sovjetskega obdobja. “Z vsakim napadom izgubimo dodatno proizvodnjo energije, tako da gre samo minus, minus, minus,” je v torek dejal Haluščenko pred elektrarno na premog v osrednji Ukrajini, ki je bila uničena v napadu 11. aprila.

Ob obisku elektrarne se mu je pridružila nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock, ki je poudarila obupano željo Ukrajine, da bi čim prej zapolnila vrzel v moči. Ruski napadi na bolnišnice, šole, porodnišnice in gledališča so dobro dokumentirani, ne le na energetsko infrastrukturo. Strokovnjaki so to poimenovali starodavna vojna strategija za Rusijo, namenjena pritisku in izolaciji ukrajinskih civilistov. “Gre za teroristično bombardiranje,” je za Euronews povedala dr. Jade McGlynn, raziskovalka na področju vojnih študij na King’s College London. “Namen je, da bi se Ukrajinci počutili nevarne in jih postavili pod velik psihološki pritisk. To je terorizem.”

Načrt za zimo je po besedah ministra za energijo Harkavija čim bolj obnoviti proizvodnjo električne energije. Kako se bo to zgodilo, ni jasno, je priznal: “Položaj je težak.” Ukrajina upa, da bo pridobila dele iz že zdavnaj zaprtih nemških tovarn. Harkavi je dejal, da so ukrajinske ekipe pred kratkim odšle v Nemčijo, da bi ocenile opremo, ki je bila umaknjena, ker ne ustreza okoljskim standardom Evropske unije. Ekipe še vedno ocenjujejo, kako opremo vrniti v Ukrajino, je dejal. “Potrebujemo aktivno zaščito s sistemi zračne obrambe in upamo, da je ministrica Baerbock) videla obseg uničenja in bo naredila vse, kar je v njeni moči, da na pomoč pokliče ves svet.”

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Freepik