Ruski predsednik Putin opozarja Južno Korejo glede oboroževanja Ukrajine

Vladimir Putin [Foto: Zajem zaslona/YT]

Ruski predsednik Putin opozarja Južno Korejo glede oboroževanja Ukrajine

Ruski predsednik Vladimir Putin je Južno Korejo posvaril, da bi storila “veliko napako”, če bi Ukrajino oborožila v vojni proti Rusiji. Putinove pripombe prihajajo po tem, ko je Seul izrazil možnost oborožitve Ukrajine kot odgovor na nov sporazum med Rusijo in Severno Korejo o medsebojni pomoči v primeru “agresije” na katero koli državo.

“Moskva bo sprejela odločitve, ki verjetno ne bodo ugajale trenutnemu vodstvu Južne Koreje, če se bo Seul odločil dobaviti orožje Kijevu,” je dejal Putin novinarjem v Vietnamu. Pred tem je obiskal Pjongjang, kjer je s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom podpisal sporazum o medsebojni obrambi.

Seul je ta dogovor obsodil kot grožnjo nacionalni varnosti. Svetovalec za nacionalno varnost Chang Ho-jin je dejal, da Južna Koreja razmišlja o reviziji svoje politike glede podpore Ukrajini z orožjem.

Po Putinovih izjavah so iz urada južnokorejskega predsednika sporočili, da bodo razmislili o različnih možnostih pri oskrbi Ukrajine z orožjem. Njihovo stališče bo odvisno od tega, kako bo Rusija pristopila k vprašanju. Oblasti nameravajo poklicati tudi ruskega veleposlanika v Južni Koreji, da bi vložile uradni protest, poroča tiskovna agencija Yonhap.

Južna Koreja je Ukrajini že zagotovila humanitarno pomoč in vojaško opremo, vendar je doslej zavračala zagotavljanje smrtonosnega orožja zaradi svoje politike, da ne oborožuje držav v vojni. Nekateri v Ukrajini so upali, da bo povečano vojaško sodelovanje med Moskvo in Pjongjangom prisililo Seul, da ponovno razmisli o svojem pristopu.

Medtem je Kim Jong Un ob obisku Putina v Pjongjangu obljubil “polno podporo” ruski invaziji na Ukrajino. Vse več je dokazov, da Rusija že uporablja severnokorejske rakete v Ukrajini.

ZDA: Dogovor je nesprejemljiv

Tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost John Kirby je dejal, da bi moral dogovor med Rusijo in Severno Korejo skrbeti vsako državo, ki si prizadeva za ohranjanje miru in stabilnosti v regiji. Dodal je, da dogovor ni presenečenje, saj so ZDA že mesece opozarjale na “naraščajoče obrambne odnose” med državama.

Tudi Tokio je izrazil “resno zaskrbljenost” zaradi možnosti vojaškega tehnološkega sodelovanja med Rusijo in Severno Korejo. Japonski vladni predstavnik Yoshimasa Hayashi je dejal, da je dogovor “nesprejemljiv” in bi lahko imel pomembne posledice za svet in regijo.

Analitiki menijo, da bi dogovor lahko privedel do ruske vpletenosti v morebitne nove konflikte na Korejskem polotoku, kjer sta Koreji še vedno tehnično v vojni. Napetosti so se v zadnjih tednih poslabšale, kar kažejo tudi incidenti na močno zastraženi meji med obema Korejama.

V četrtek so severnokorejske enote “za kratek čas prestopile” mejo, nato pa so se umaknile po opozorilnih strelih južnokorejskih sil. To je že tretji takšen incident v manj kot treh tednih. Združeni načelnik štabov Južne Koreje je dejal, da sta bila prejšnja incidenta 9. in 18. junija verjetno nenamerna.

[Vir: IndexHR]; Portal24; Foto: zajem zaslona