Ruski raketni napadi na Harkov terjali tri življenja

ByAna Koren

31. maja, 2024 , , ,
Ukrajinska vojna/fotografija je simbolna [Foto: Pexels]

Ruski raketni napadi na Harkov terjali tri življenja

V zgodnjih urah 31. maja so ruski raketni napadi prizadeli sosesko Novobavarsky v Harkovu, pri čemer so po zadnjih podatkih umrli trije ljudje, ranjenih pa je bilo 23, je sporočil guverner regije Harkov Oleh Syniehubov. Ruske sile so najprej napadle večnadstropno stanovanjsko stavbo, kjer so ubile eno osebo in ranile 23 drugih. Drugi napad je prizadel šiviljsko delavnico, kjer je umrl varnostnik. Podrobnosti o tretji smrtni žrtvi trenutno niso znane.

Napad na večnadstropno stanovanjsko stavbo

Po poročanju lokalne medijske hiše Suspilne so ruske rakete zadele tri lokacije v mestu. Najbolj uničujoč je bil napad na petnadstropno stanovanjsko stavbo, kjer je bilo v trenutku napada prisotnih več ljudi. Po poročanju Suspilne je bila najmanj ena oseba takoj ubita, dve osebi, med njimi 12-letni deček, pa sta bili hospitalizirani zaradi hudih poškodb.

Napad je povzročil veliko škodo na stavbi, saj so bila poškodovana tri od petih nadstropij. Požar, ki je izbruhnil po eksploziji, je še dodatno otežil delo reševalcev, ki so nemudoma prispeli na prizorišče. Obstaja bojazen, da je pod ruševinami še več žrtev, zato reševalci nadaljujejo z iskalnimi akcijami.

Guverner Oleh Syniehubov je na Telegramu objavil, da je bil kasnejši napad na isto lokacijo napad z ‘dvojnim dotikom’. Ta taktika pomeni, da napadalci počakajo, da prvi odzivni organi prispejo na prizorišče in nato ponovno udarijo, s čimer povzročijo še večjo škodo in dodatne žrtve. V tem drugem napadu je bil ranjen najmanj en delavec nujne medicinske pomoči.

Povečani napadi na Harkov

Rusija je v zadnjem času močno okrepila napade na Harkov, ki je imel leta 2021 1,4 milijona prebivalcev. Napadi vključujejo uporabo raket, drsnih bomb in brezpilotnih letal, pri čemer so cilji pogosto energetska infrastruktura in civilni objekti. Posledično je življenje v mestu postalo izjemno nevarno, civilisti pa so pogosto žrtve teh napadov.

Eden od najbolj smrtonosnih napadov v zadnjem času se je zgodil 25. maja, ko so ruske sile napadle hipermarket v Harkovu. V tem napadu je bilo ubitih 19 ljudi, 48 pa jih je bilo ranjenih.

Stoltenberg pozval k povečanju vojaške pomoči za Ukrajino

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je zaveznike Nata pozval, naj Ukrajini zagotovijo najmanj 40 milijard evrov letnega vojaškega financiranja. Predlog je prišel tik pred zasedanjem zunanjih ministrov Nata, ki bo potekalo 31. maja v Pragi. Na tem srečanju bodo razpravljali o dolgoročnih prizadevanjih za podporo Ukrajini, vključno s spremembami v načinu dobave orožja in streliva.

Čeprav se Ukrajina še ne bo pridružila Natu, saj obstajajo skrbi, da bi to lahko privedlo do neposrednega konflikta med zavezništvom in Rusijo, so zavezniki Kijevu zagotovili, da bo na julijskem vrhu v Washingtonu opredeljeno posebno stališče glede članstva Ukrajine v Natu. Podpredsednica vlade za evropske in evroatlantske integracije Olha Stefanishyna je izjavila, da bo vrh določil nepreklicnost članstva in časovni načrt za to.

[Vir: Kyiv Independent]; Portal24; Foto: Pexels