Ruski TASS: Slovenska zunanja ministrica brez Rusije v Evropi ne vidi stabilnosti

ByA.K.

26. januarja, 2023 , ,

Ruski TASS: Slovenska zunanja ministrica ne vidi stabilnosti v Evropi brez Rusije

Opozoriti je treba, da mora biti Rusija del razprave o novi varnostni arhitekturi v Evropi, je na diplomatski konferenci dejala slovenska ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon.

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je namreč otvorila 26. posvet slovenske diplomacije. Na posvetu sodelujejo vodje slovenskih diplomatskih predstavništev in konzulatov ter predstavniki ministrstva.

Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon je dejala, da trajni mir in stabilnost v Evropi brez Rusije nista mogoča.

“Takoj ko bo mir dosežen, bo najpomembnejša stvar – poleg obnove Ukrajine – obnovitev dialoga z Rusijo. To nam bo pomagalo preprečiti začetek hladne vojne v Evropi. Zavedamo se, da brez Rusije ne bo trajni mir in stabilnost na naši celini, zato bo moral biti del razprave o novi varnostni arhitekturi v Evropi,” je ministričine besede na slovenski diplomatski konferenci, povzel ruski TASS.

“Razmere v Evropi v veliki meri določa vojna v Ukrajini, ki je predmet praktično vseh evropskih in globalnih razprav. Ruska agresija na Ukrajino je, kot vemo, ne le pretresla evropsko varnost, ampak tudi spremenila oskrbo z energijo v Evropi, povzročila globalno prehransko krizo in dvignila cene. Skratka, Evropa se je spremenila iz oaze miru in stabilnosti v kontinent, na katerem poteka vojna.

In kar je zelo pomembno za Slovenijo. Kriza v Ukrajini je našo soseščino, Zahodni Balkan, obremenila z novimi varnostnimi tveganji, zaradi česar je naša vlada okrepila diplomatske aktivnosti v tej regiji,” je med drugim dejala ministrica Fajon.

“Pri vojni v Ukrajini gre morda – na prvi pogled – za evropski varnostni problem, vendar je očitno, da jo določeni igralci uporabljajo tudi kot morebitno priložnost za tektonske premike v globalni geopolitični in varnostni arhitekturi. Kot priložnost za pospešitev sprememb obstoječega mednarodnega reda. Kot priložnost za končanje dobe domnevne zahodne ideološke (liberalne, demokratične), politične in ekonomske prevlade. Tudi to so razlogi, zakaj je določene države težko prepričati, naj se jasneje postavijo na stran Ukrajine,” je dejala ministrica

“Vojno v Ukrajini nekatere države vidijo kot na jasen pokazatelj, kakšne bi bile  reakcije Zahoda na morebitne podobne situacije v prihodnosti,” meni ministrica Fajon.

Celoten govor si lahko preberete na tej povezavi.

Foto: Zajem zaslona

Ne spreglejte…

Zahod stisnil Srbijo, prepiri zaradi Kosova, Vučić pripravljen odstopiti

Srbski predsednik in vodja SNS Aleksandar Vučić je svojim kolegom sporočil, da je pripravljen odstopiti, “če kdo misli, da lahko naredi bolje”. Vrh stranke je pred tem “izvedel za pritisk Zahoda na Srbijo glede Kosova”, poročajo Vučićevi tesni provladni mediji… več tukaj.