Ruski vojaki posneli video: Zaplenili so nam dokumente

ByAna Koren

18. aprila, 2023 , ,
Uničen ruski tank, vojna v Ukrajini [Foto: Pexels]

Ruski vojaki posneli video: Zaplenili so nam dokumente in nas odpeljali

Skupina mobiliziranih ruskih vojakov, ki so trenutno v Ukrajini, je objavila video, v katerem se pritožuje nad neplačevanjem in pomanjkanjem ustreznega vodstva. To je le eden od številnih videoposnetkov nezadovoljnih ruskih vojakov, odkar je Moskva februarja lani začela popolno invazijo na Ukrajino. Ruske sile se najpogosteje pritožujejo zaradi nezadostne opreme in usposobljenosti ter slabe poveljniške strukture.

Zadnji posnetek so prvič delili na kanalu Telegram neodvisne tiskovne agencije Astra. Videoposnetek prikazuje mobilizirane vojake iz moskovske in ivanovske regije. Vojaki se množično pritožujejo, med drugim, da ne vedo niti svoje točne lokacije. 

“Mnogi od nas nismo bojno sposobni”

Njihove družine so za Astro potrdile, da so vojake prepeljali blizu meje z Ukrajino na urjenje in nadaljnjo premestitev v lokalno vojaško enoto. Eden od pripadnikov 201. motorizirane brigade pa na posnetku trdi, da jim ni bil izdan noben vojaški ukaz in da niso bili v spremstvu častnika. 

Pritožil se je, da so jim v Rostovu, preden so jih s tovornim letalom odpeljali v regijo Lugansk v Ukrajini, zasegli dokumente. Povedal je, da vojaki ne vedo, kje so, katerim enotam pripadajo, kdo so njihovi častniki in kakšni so njihovi naslednji koraki.

“Veliko nas ni bojno sposobnih. Enote niso sposobne opravljati bojnih nalog. Mnogi potrebujejo zdravniško pomoč, ki je v terenskih razmerah ni mogoče zagotoviti. Želeli bi si tudi dokumente z žigi in uradnimi imeni, da bi vedeli, kje smo, komu smo vezani in katere funkcije opravljamo,” je poudaril. 

“Ne vemo, kam gremo”

“Pojma nimamo, kje smo, razen da smo v regiji Lugansk. Nismo na plačilnem seznamu ministrstva za obrambo,” je nadaljeval. Vojaki so še povedali, da niso prejeli obljubljenih plač in letnega dopusta, ter navedli, da poškodovane vojake pošiljajo nazaj na fronto. 

“Ne vemo, kam gremo, ker nimamo predstavnikov,” je dejal moški v videu, ki ga je War Translated delil na Twitterju. Astra je še poročala, da je bilo med skupino, prepeljano v Ukrajino iz Rostova, okoli 170 ljudi. “Prisiljeni so podpisati pogodbe z zasebnim vojaškim podjetjem Wagner,” navaja Astra.

vir Foto: Pexels (fotografija je simbolna)