Ruski zunanji minister Sergej Lavrov bo danes odletel ​​na dvodnevni obisk v Vietnamu. Pot v Hanoj bo opravil srečanjem G20, ki bo ta teden v Indoneziji, je sporočila vietnamska vlada.

Vietnamska vlada je sporočila, da obisk na povabilo vietnamskega zunanjega ministra Bui Thanh Sona prihaja v času, ko državi zaznamujeta 10. obletnico njunega celovitega strateškega partnerstva.

Rusija je namreč največja vietnamska dobaviteljica orožja. Njuna podjetja sodelujejo pri več velikih energetskih projektih v državi. Državi imata tesne vezi še iz časa Sovjetske zveze. Vietnam pa doslej ruske invazije na Ukrajino, ki jo Moskva imenuje “posebna operacija”, še ni obsodil. Vietnam je aprila glasoval proti resoluciji o izključitvi Rusije iz Sveta ZN za človekove pravice.

Trgovina med Vietnamom in Rusijo se je lani povečala za 25 odstotkov na 7,1 milijarde dolarjev, piše v izjavi. Lavrov se bo konec tedna udeležil srečanja zunanjih ministrov G20 na indonezijskem otoku Bali.

V začetku preteklega meseca je Lavrov želel v Srbijo. Bolgarija, Črna gora in Severna Makedonija so obisk Lavrova v Srbiji preprečile. Kremelj je tri balkanske države, ki so zavrnile let letala z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom v njihov zračni prostor na načrtovani uradni obisk, takrat ostro kritiziral… več tukaj.

Foto: Sergei Ilnitsky Pool Photo via AP

By A.K.

Komentar: