Rustikalna enolončnica s sipo ali Sepia Guisada con Patatas 

ByAna Koren

24. oktobra, 2022
Rustikalna enolončnica s sipo ali Sepia Guisada con Patatas 

Ta recept temelji na tradicionalni španski jedi iz province Galicije, imenovani Sepia Guisada con Patatas , kar dobesedno pomeni “sipa, dušena s krompirjem”. 

To je tradicionalna rustikalna jed, ki jo v vsaki hiši pripravljajo malo drugače, v odsotnosti sip pa jo lahko pripravite z lignji. Za pripravo te jedi boste potrebovali skoraj dve uri in pol. Iz navedenih količin sestavin boste dobili šest obrokov.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:
  • 1 kg sip, očiščenih (ali lignjev)
  • 2 čebuli, grobo sesekljani
  • 1 paprika, narezana na kocke
  • 800 g narezanih paradižnikov v pločevinkah
  • 200 ml suhega belega vina
  • 300 ml vode
  • 1 sveža ali posušena čili paprika
  • 1 glavica česna
  • 200 g zelene
  • 100 g korenja
  • Lovorjev list
  • timijan
  • peteršilj
  • sol
  • poper
Postopek priprave:

Očiščeno sipo narežite na trakove. V loncu, ki gre lahko v pečico, segrejte malo olivnega olja in na njem popražite sipine trakove, da se lepo obarvajo. Odstranite iz lonca in odstavite.

Na istem olju, po potrebi še dodajte malo olja, pražite čebulo, da rahlo porjavi.

Prilijte belo vino, zavrite in pustite, da se skoraj popolnoma reducira.

Dodajte vse preostale sestavine in jih prelijte s toliko vode, da so pokrite, vendar ne več kot to.

Pustite, da zavre in pokrito prestavite v pečico, ogreto na 180°C ali pa jo prestavimo v ognjevarno posodo s pokrovom in nato postavimo v pečico.

Pustite, da se duši v pečici uro in pol.

Postrezite z domačim kruhom.

Dober tek!

Foto: GBC